Verander muren in deuren!

`Vroeger was alles beter’, hoor ik mensen vaak zeggen. De kinderen waren braaf, de groenteman kwam nog aan huis en de gemeente was nog te vertrouwen. Uit een rapport van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het verleden positiever ziet dan het heden. Door de verstrijking van tijd is het verleden een ‘positief referentiepunt’ geworden.

Er wordt dagelijks een enorme lading aan rampen over ons uitgestort; aanslagen, milieurampen, negatieve uitspraken, noem het maar op. Politici gebruiken de angst van mensen om hun standpunten beter uit te laten komen. Ze hebben het over dingen die ze nu niet goed vinden gaan, en die dat vroeger wel waren. In de problemen die worden aangekaart herkennen veel mensen zichzelf, en daardoor hebben ze het gevoel dat iemand ze begrijpt. Maar vaak wordt er geen oplossing genoemd. Een probleem is namelijk alleen een probleem als er geen oplossing is, terwijl die vaak dichterbij is dan we denken.

Maar soms denk ik… Was alles vroeger wel écht beter?

Zo was de levensverwachting van een eeuw geleden minder dan 37 jaar en inmiddels is dat al ruim 78 jaar. Daarnaast zijn dingen als AOW en WW voor ons al vanzelfsprekend geworden en de gezondheidszorg is enorm vooruit gegaan. Ook heeft de digitalisering voor een nieuwe manier van communiceren gezorgd en kunnen we inmiddels met bijna iedereen overal in de wereld in contact komen; we kunnen bellen, whatsappen, facetimen en nog veel meer. Het leven nu is echt niet slechter of stommer dan dat van 50 jaar geleden, het is alleen anders.

Ja, tuurlijk kan het leven altijd beter, er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Maar hoe meer je van deze stelling overtuigd bent, des te minder je tevreden bent met het nu. Kijk om je heen, naar hoe mooi de wereld eigenlijk is. Ja, er zijn aanslagen, milieurampen en negatieve uitspraken maar er zijn ook nieuwe medicijnen door betere medische zorg, ontwikkelingshulp voor veel landen en hoe meer we naar deze positieve kanten kijken, hoe meer we er zien.

Tijdens mijn sportwedstrijden zeg ik vaak als aanvoerder tegen mijn team; we moeten positief blijven, ons best doen. Het glas is halfvol maar we moeten er wel wat voor doen om dat zo te houden. Ik hoop ook dat mensen dit meenemen. Zoals Loesje dat vaak zo mooi zegt; verander muren in deuren!