Valse hoop, grote teleurstellingen

[email protected] 2 mrt 2017

“Je leven zal voorgoed veranderen, meisje”, waren de woorden van mijn huisarts toen ik daar twee jaar geleden op spreekuur kwam. Die desbetreffende ochtend was ik bijna flauwgevallen. Al langere tijd had ik enorme dorst, ging mijn zicht met de dag achteruit en was ik een paar kilo afgevallen. Na deze symptomen gegoogeld te hebben – wat je eigenlijk nooit moet doen – wist ik het al: ik had de diagnose diabetes type 1.

Mijn glucosegehalte werd gemeten aan de hand van een vingerprik: 28,7. Eigenlijk zei het me helemaal niks. Ik had geen flauw benul dat het tussen de 4 en de 8 zou moeten zijn. Sinds ik diabetes heb, is het me opgevallen op wat voor misleidende manieren over gezondheid wordt geschreven in nieuwsmedia. Krantenkoppen als ‘Suikerziekte valt te genezen’ en ‘Diabetes door te schoon leven’ kom ik regelmatig tegen. Vrienden en familie stuurden dit eerste bericht naar mij toe met het idee dat ik in zo een korte tijd zal gaan genezen, maar ik weet zelf wel beter.

Er kan wel gesteld worden dat de media nieuwsberichten over wetenschap en gezondheid op een misleidende manier overbrengen naar het publiek. Niet gek dat ik vaak de opmerking krijg: “Heb jij diabetes? Maar je bent helemaal niet dik?” of “Heb je dan vroeger te veel suiker gegeten?” VERSCHRIKKELIJK! Berichten over gezondheid worden vaak zo simpel mogelijk geschreven, zodat het voor een groot publiek begrijpelijk is. Vaktermen zijn veel te ingewikkeld en er is simpelweg geen ruimte om een heel onderzoek uit te leggen. Dan maar lekker ongecompliceerd.

Het gevolg daarvan is dus wel dat mensen bepaalde situaties verkeerd opvatten. Ook is er echt een overload van informatie over gezondheid. Steeds meer mensen spelen dan ook hun eigen arts en nemen hun Ipad mee wanneer ze naar de dokter of specialist gaan om hun vervolgens even op de feiten te wijzen. Mensen die nieuwsberichten lezen en die berichten ook willen gaan geloven, gaan die berichten ook geloven als het een positieve wending aan hun leven kan geven. Bij het lezen van een artikel is het altijd belangrijk om je af te vragen waar het vandaan komt en wie de onderzoeksgroep is. Wat mij betreft moet dat altijd vermeld worden en moeten er nuances in artikelen over gezondheid worden aangebracht. Misschien bespaart dat vele teleurstellingen van mensen die hoop krijgen door nieuwsmedia die beweren dat hun ziekte genezen kan worden, waarvan ik er één ben.