ONTSTEMD

Ronald van der Drift 17 mrt 2017

Alledaagse situaties kunnen anders bekeken uitermate geestig zijn. Ik belde met een grote GGZ instelling voor collegiaal overleg. Een opgenomen stem vertelde mij dat ik verbonden was met de poli voor angst, stemming en persoonlijkheidsstoornissen. Toen ik uiteindelijk de telefoniste van de afdeling persoonlijkheidsstoornissen te pakken had vroeg zij zich af of haar collega wel gestoord kon worden. Mijn antwoord dat dat bij iedereen het geval is bracht haar in verwarring. Ze deed haar uiterste best zichzelf niet gek te laten maken maar liep toch vast en verwees mij naar de afdeling voor depressieve stoornissen. Daar vertelden ze niet te weten waar de desbetreffende persoon die ik wilde spreken precies uithing. Hij zou terug bellen zodra hij boven water was komen drijven. Mijn impuls te zeggen dat het dan misschien te laat is hield ik achter slot en grendel. Beleefd bedankte ik voor het gesprek dat goed beschouwd te gek voor woorden was.

Het is een teken aan de wand dat de geestelijke gezondheidszorg onnodig versnipperd en ingewikkeld is gaan denken over het mens zijn. De talloze theoretische merkwaardige indelingen over ons menselijk lijden geven onvoldoende helderheid. Een troebele geest is de grondoorzaak van onze menselijke dwalingen. Daarom dragen de opmerkelijke veelheid aan diagnoses juist bij aan verwarring. Het stigma vormt een extra toegangsbewijs naar de oorzaak van ons gebrek aan innerlijke vrede. Ongelukkig zijn is een fundamentele aanwijzing dat wij onszelf afkeuren dan wel minachten. Deze vervorming leidt tot spanningen en een keur aan symptomen. Zodra deze misvatting in goede samenspraak kan worden verhelderd zal de duisternis ongedaan gemaakt kunnen worden.

Ontstemd door de huidige kritische tegengeluiden zal er bij het antwoordapparaat uiteindelijk toch een lichtje gaan branden raken zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe boodschap.
.