Mamadag
Woensdag is mijn “mamadag”. Ik ben dan thuis bij de kinderen en niet op mijn werk. Ik snap niet waarom een parttime vader een “papadag” heeft als hij bij de kinderen is en waarom dat bij moeders dan niet zo wordt genoemd. Ik vind “papadag” overigens een hele stomme term. Het is immers altijd papadag of mamadag of je nu werkt of niet. Moeders of (heel zeldzaam, maar ze zijn er wel) vaders die geen betaalde baan buitenshuis hebben, maar thuis bij de kinderen zijn, worden vaak met de nek aangekeken omdat ze niet “werken”. Nou, ik kan je vertellen dat ik op de dag dat ik bij mijn kinderen thuis ben, het vele malen drukker heb dan op mijn werk. En nee, ik heb geen rustige kantoorbaan. Ik ben docent op een hogeschool met vaak lange praktijklessen, colleges en bergen nakijkwerk.
Er zijn ook moeders die wel graag willen werken, maar die worden tegengehouden. Hun contract wordt niet verlengd als ze zwanger zijn of, zoals die vrouw laatst in Den Haag, worden ontslagen omdat ze gebruik willen maken van het recht hun kind te voeden onder werktijd. Ontslagbescherming en voedrecht zijn zaken die onze moeders en ook vaders hebben afgedwongen door acties en stakingen. Het voedrecht is van rond 1918, een beetje dezelfde periode vanaf wanneer Internationale Vrouwendag wordt gevierd. Al zijn de meningen verdeeld of het naar aanleiding was van een staking van textielarbeidsters in New York op 8 maart 1908 of een staking van vrouwen in Petrograd (Nu St. Petersburg) op 8 maart 1917, precies 100 jaar geleden.
Metro besloot ook aandacht te besteden aan Internationale Vrouwendag. Maar omdat het dan mijn “mamadag” is, reis ik niet met de trein en zie dan de Metro niet. Maar nu wel, want via facebook had iemand op mijn tijdlijn de voorpagina gedeeld met de opmerking: ”misselijkmakend en seksistisch” en inderdaad: Op de voorpagina stond een topmodel maatje mager met op de achtergrond een lingerie reclame. Daaronder de tekst “Dit zijn de vrouwen van 2017”. Hiermee slaat Metro de plan volledig mis. Juist door dit soort foto’s en artikelen gaan vrouwen die wat meer curves hebben of niet hebben gekozen voor een carrière maar voor hun kinderen zich minderwaardig voelen. Dat was nu juist NIET de insteek van Internationale vrouwendag. Dus Metro, graag volgende keer een foto van een echte vrouw, die opkomt voor haar rechten zoals de vrouwen 100 jaar geleden!