Het mysterie van de eenzame sok
Naast mijn strijkplank staat een wasmand. Een treurige aanblik is het. Want de mand is niet gevuld met frisgeurende schone was, maar met eenzame alleenstaande sokken. De mate van treurnis is wisselend, maar op dit moment tel ik 9 zwarte, 2 blauwe, 4 bonte en 6 witte.
Al zolang ik een eigen huishouden heb, ben ik in de ban van de eenzame sok. Want het enige dat in al die jaren is veranderd, zijn kleur en formaat van het mandje waar ze in liggen. Verder is er een status quo voor wat betreft het fenomeen dat er iedere wasbeurt weer sokken verdwijnen. Ik bewaar ze al jaren. Want af en toe duikt er één op in een dekbedovertrek of vind ik een schat onder het bed van mijn kinderen. En dan zou het toch vreselijk zijn als je net de duohelft weg had gegooid..
Op internet doen er vele theorieën de ronde over dit mysterie. Sommige mensen zijn er van overtuigd dat er van ieder paar één sok gemaakt wordt van oplosbaar garen. En tsjing, kassa voor de sokkenindustrie. Anderen spreken over een zwart gat in het heelal, speciaal voor sokken.
Wist je dat er zelfs een Bureau of Missing Socks is? Ik verzin dit niet. Op de bijbehorende website tref je een stand-up sock aan die zegt dat niemand sokken verliest, maar dat ze gewoon wegrennen, psychisch zwaar overbelast door de zweetgeuren waar ze aan blootgesteld worden (waarom ze dan niet gezellig samen wegrennen vertelt het verhaal helaas niet).
Een theorie die weinig digitale bijval krijgt, maar waar ik persoonlijk wel in geloof: sokken zijn levende organismen in het larfstadium, waarvan één exemplaar in de biologische cyclus uitgroeit tot een kleerhanger. Zo bizar dat het wel waar móet zijn.
Wat de verklaring ook is, we zitten er dus maar mooi mee. En die lonely socks kijken met de dag depressiever. Gelukkig wordt er ook over oplossingen nagedacht. Fred van Leer gooit na iedere draagbeurt zijn sokken weg (hopelijk zijn ze van bamboe, Fred). Mijn dochter trekt gewoon altijd twee verschillende sokken aan. En ene Paulien hangt haar eenzame sokken aan een slinger waar op staat “clean, single en looking for a mate” (ze post er een gezellige foto bij). Heel crea en je hebt meteen een verjaardagsslinger.
Maar ik ga voor Stichting AAP. Want die zamelt eenzame sokken in en daar stoppen ze lekkere dingen in. Apen houden namelijk heel erg van verstoppertje spelen. Chimpansee Maya schijnt de koningin sok-zoeken te zijn. En hé, wie houden er ook enorm van verstoppertje spelen? Juist, onze sokken. Dat lijkt me een match made in heaven!