Groen

Lieve Imme,

“Maar waar ik mij nog het meest aan erger is de categorie groenvoer-kauwers die denkt dat zij beter is dan mensen die wèl genieten van een biefstukje of een in vet gebakken spiegeleitje op zondagochtend.” Hate to break it to you, maar daar zit eigenlijk wel wat in. De groenvoer-kauwers hebben een punt.

Jij vraagt je af waar het vandaan komt dat mensen ervoor kiezen om geen dierlijke producten meer te eten, en je geeft ons meteen jouw eigen antwoord op die vraag. Ik vind het jammer dat je het idee hebt dat veganisten enkel hun levensstijl beoefenen zodat ze daarover kunnen posten op social media, en vraag me af waarom je de behoefte voelt om daar zo’n veroordelende column over te schrijven. Misschien moet je je wat meer verdiepen in de echte beweegredenen van mensen om veganist te worden.

Deze #happyvegans eten niet plantaardig zodat ze daar een foto van op Instagram kunnen plaatsen. Ze doen dit niet omdat ze apart willen zijn. Ze doen het niet omdat ze vinden dat het 100% gezond is. Ze doen dit omdat ze doorhebben dat er iets ernstigs gaande is: de bio-industrie. Deze industrie is onder andere de grootste bron van antropogene broeikasgas-uitstoot, verbruikt meer water dan wat dan ook ter wereld, en is voor de helft verantwoordelijk van de opwarming van de aarde. En dan heb ik het nog niet eens over het veroorzaakte dierenleed, de ruim 70 miljard dieren wereldwijd die jaarlijks na een kort en gruwelijk leven worden geslacht voor de productie van biefstukjes en spiegeleitjes

Veganisten zijn namelijk geen veganisten voor het stempeltje of de foodfoto’s, maar omdat ze zich niet prettig voelen bij het consumeren van dierlijke producten. Omdat ze weten dat de productie hiervan ernstige gevolgen heeft voor dier, mens, en natuur. Omdat ze hier niet meer aan willen bijdragen. Omdat ze verandering willen, zich de wijze woorden van Mahatma Gandhi in het achterhoofd houdend: “Be the change that you wish to see in the world.”

Ik veroordeel jou niet op je voedselgewoontes, je mag eten en leven zoals je wilt. Ik kies er enkel zelf voor om het anders te doen, omdat ik wil bijdragen aan een betere wereld, een wereld die in mijn ogen wel een stukje groener mag zijn. Ik respecteer jouw keuze om vlees te eten, respecteer jij dan ook de mijne om dat niet te doen?

Sorry for the inconvenience, we are trying to change the world.