Goed is zelden populair
Morgen mogen we stemmen. Veel mensen overwegen, of hebben al besloten, te stemmen op een zogenaamde populistische partij. Dat is een partij die populaire standpunten inneemt en dat klinkt logisch. Wie stemt nou op een partij die allemaal impopulaire maatregelen neemt? De vraag is dan ook waarom zoveel mensen bezwaar hebben tegen dat opkomende populisme? Wat kan daar nou mis mee zijn? In de beleving van velen heeft de huidige politiek gefaald en moet er verandering komen. Dan stem je toch op een partij die in jouw beleving populair is?
Misschien is de politiek net als het gewone leven. Misschien kunnen we het vergelijken met eten. Je eet toch ook wat je lekker vindt? Maar ja, dan zit er toch een addertje onder het gras. Want iedere dag een hamburger met frietjes is misschien in eerste instantie wel lekker, maar niet goed voor ons. Chips en redbull is in eerste instantie misschien wel lekker, maar ook niet goed voor ons. Je kunt best eens een hamburger met friet eten en van een zak chips met een blikje redbull ga je niet dood. Maar iedere dag? Na een tijdje wil je ook weer eens een gezonde maaltijd. Toch?
Het vervelende met politiek is dat we morgen kiezen wat we de komende vier jaar zullen eten. Daar kun je van vinden wat je wil, maar het is niet anders. We zullen de gevolgen van onze keuze proeven. De vraag is of een nu populaire keuze ons over een paar maanden nog steeds goed smaakt. Met de opkomst van Leefbaar Nederland in 2002 hebben we gezien hoe het kan lopen met populistische figuren in de politiek. Zonder namen te noemen weten we allemaal nog wel waar dat toe leidde. Of zijn we dat vergeten?
Het is met politiek dus net als in het gewone leven. Wat goed voor ons is, is zelden populair. Met eetgewoonten kun je stoppen. Je kunt iedere moment kiezen om iets anders te eten. Het probleem met onze democratie is alleen dat we morgen stemmen wat we de komende vier jaar mogen eten. Je zou dan natuurlijk voor lekker en gemakkelijk kunnen kiezen, maar de vraag is of de nasmaak na een paar maanden nog wel zo lekker en populair is. Politiek is een vak en hopelijk wil jij morgen ook op een partij stemmen die politiek serieus neemt. Dan kunnen we samen tonen dat we de lessen van 2002 geleerd hebben.