Geeft Yvon Jaspers antwoord op de politieke vraag?
Zondagavond 5 maart 2017, stipt 20.00 uur en ik kijk zoals gewoonlijk naar het NOS-journaal op Nederland 1. In de eerste plaats omdat Yvon Jaspers op datzelfde net met haar kaplaarzen door mijn beeldbuis dendert en niet omdat ik het programma zo interessant vind. Vrijwel alles, met uitzondering van de weerfoto’s die gedeeld worden, is namelijk voorafgaand aan het NOS-journaal al te lezen op het internet. Ha; zijn we meteen in strijd met de Code voor de Journalistiek.
Volgens de Code voor de Journalistiek, die overigens is vernieuwd in 2008 (en waarschijnlijk daarom wat achterhaald is), geldt namelijk dat nieuws is wat men nog niet wist voordat het nieuws was. Maar, beste mensen van de code-commissie, hebben jullie dan in negen jaar tijd de snelheid van internet niet begrepen? Om over de impact van sociale media nog maar te zwijgen. Volgens dezelfde code verstaat men onder nieuws ook meer dan enkel feitelijke verslagen en dient een journalist ook achtergronden, analyses en meningen bij het primaire nieuws te brengen. Zo dan; gaat de gehele journalistiek even mooi op de schop ten tijde van politieke campagnes.
Terwijl ik dezelfde zondagavond nog op Yvon zit te wachten, maakt mijn desinteresse namelijk plaats voor een zekere ongeloof. Telegraaf Media Groep en dus de journalistiek, heeft namelijk bedacht dat het een goed idee zou zijn om alle lijsttrekkers eenmalig hoofdredacteur van zowel de krant als WNL te maken. Volgens de Nederlandse journalistiek geven we de Nederlander ongetwijfeld een kijk op de politiek vanuit de gedachten van de lijsttrekker. Maar wat is hier in vredesnaam goede journalistiek aan? Waar zijn de belangrijke hoe-vragen? Waar zijn de gedurfde journalisten die de standpunten vanuit een ander standpunt durven te bekijken?
Het is gissen naar de antwoorden, maar wat mij betreft geven we de politici op deze manier een groots platform zonder hoor en wederhoor. Juist terwijl de journalistiek het hoofd koel moet houden en de bevolking moet geven wat binnen ons land past; weloverwogen neutrale democratische feiten, inclusief hoor en wederhoor en antwoord op de vragen. Waarom had Wilders deze week geen zin meer in Nieuwsuur? Hoe geloofwaardig is Pechtold nu hij twijfelt over de leeftijdsgrens bij euthananasie na een optreden bij Nieuwsuur? Hoe zorgt Asscher dat hij niet aan de zijlijn blijft staan als de populisten aan de macht komen?
Ik mag hopen dat Yvon Jaspers het weet.