Geef de jeugd een toekomst!

Roos Voorhoeve 6 mrt 2017

Wie naar het nieuws kijkt, wordt vrijwel dagelijks geconfronteerd met de verandering van het klimaat. Het ene na het andere warmterecord wordt gebroken. En we zien de gevolgen: overstromingen in Bangladesh, een erg heftig orkaanseizoen in de VS en een oprukkende Sahara. Er worden opeens in onze gematigde klimaatzone dieren gesignaleerd, die voorheen alleen in de (sub)tropen voorkwamen. Hetzelfde geldt voor de ziekten die zij kunnen overdragen. En vanuit de ruimte zien we de polen kleiner en de gletsjers korter worden. Om deze gevolgen te beperken hebben 174 landen in 2015 de Akkoorden van Parijs gesloten.
Een flinke tegenvaller is dat er in de VS een dwaas aan de macht is gekomen. Blind voor het wetenschappelijk bewijs, doof voor de gevolgen voor de planeet ontkent hij de opwarming van de aarde. Bovenal ontkent hij de invloed van alle industriële (dus menselijke) activiteiten hierop. Om zijn kiezers voor zich te winnen wil hij kolenmijnen heropenen, een pijplijn dwars door natuurgebieden laten afbouwen en alle initiatieven voor duurzame energie terugdraaien.
Voor sommigen zal dit op de korte termijn voordelig zijn: behoud van werkgelegenheid in de oude industrieën. Helaas zijn veel politici zo kortzichtig om hun beleid op deze korte termijn te bepalen: zij kijken niet verder dan de eerst volgende verkiezingen. Daarom schrikken ze er voor terug om impopulaire maatregelen te nemen, ook wanneer deze op de iets langere termijn een ramp kunnen afwenden. Wat natuurlijk ook meespeelt is dat de eerste gevolgen merkbaar zullen zijn in de ontwikkelingslanden, die niet veel in te brengen hebben in de wereldpolitiek.
Daarom moet nu het roer om. De rijke landen moeten het kortetermijndenken opzij zetten. Het beleid moet niet bepaald worden door wat nu het meeste rendement, de meeste kiezers zal opleveren. Het gaat er om dat jullie aan mijn generatie een wereld overdragen waarvan de natuurlijke hulpbronnen niet uitgeput zijn. Een wereld waarin mijn kinderen ijsberen en tijgers niet alleen in de dierentuin zullen kunnen zien. Een wereld waarin we zonder mondkapjes over straat kunnen om geen giftige dampen in te ademen. Een wereld waarin geen oorlog gevoerd hoeft te worden om schoon drinkwater.
We hebben de technologie om duurzaam te kunnen produceren, om ons zonder fossiele brandstof te kunnen verplaatsen en om te leven zonder onze planeet onleefbaar te maken. We moeten nu de moed en de wijsheid tonen om deze stap te zetten.

Roos Voorhoeve, 14 jaar