Debat moe
Hebt u dat nu ook, dat u teveel debatten heeft gezien en dat u er een beetje moe van geworden bent? Welnu, ik wel. Ik heb waarschijnlijk teveel debatten gezien de laatste dagen, maar ik word er niet gelukkiger van.
Alle debatten lijken op elkaar: door elkaar praten als een kip zonder kop en weinig verhelderend. Het is wel zo, dat het ene debat qua opzet wat anders is dan het andere, maar dat is dan ook het enige verschil. Maar het wordt er niet beter op. Als de zwevende kiezer moet gaan kiezen naar aanleiding van de uitgezonden debatten, dan denk ik dat het zwevende kiezers blijven en op het allerlaatste moment (lees: in het stemhokje) met de ogen dicht gaan stemmen.
Het eerste wat echt opviel in de debatten – naast het door elkaar kakelen – waren de onderlinge aanvallen en met name tussen linkse partijen, waarbij – naar het lijkt – GroenLinks de grote winnaar aan het worden is.
Maar Lodewijk Asscher heeft het zeker niet makkelijker gekregen dan Diederik Samson het ooit heeft gehad; Asscher is steeds maar bezig om het regeringsbeleid van kabinet Rutte te verdedigen en tevens een nieuw beleid te ontwikkelen. Hoe kan zijn verhaal nu te vertrouwen zijn: vier jaar als vice-premier het beleid van het kabinet verdedigen en nu af en toe de aanval op dat zelfde beleid (mede zijn beleid) inzettend? Ik denk dat PvdA een slechte keus heeft gemaakt om juist Asscher als lijsttrekker te kiezen.
Het is voor de linkse partijen alleen maar prijsschieten op de PvdA en in feite kunnen de linkse partijen niet verliezen …. behalve de PvdA dan. Ik ben benieuwd hoeveel zetels de PvdA zal gaan krijgen.
De debatten hebben niet veel opgeleverd, niet meer dan het oprakelen van de partijpunten, waarbij de debaters aan de ene kant de eigen punten ophemelden en de punten van de tegenstanders probeerden als onzin weg te zetten. Er was nauwelijks een echt debat te ontdekken.
Maar aan de andere kant werden zeker niet alle partijen uitgenodigd of kwamen gewoon niet opdagen; dit laatste is een pure actie van disrespect voor de kiezer. Zeker in tijden van verkiezingen moet elke partij de kans krijgen maar ook zeker nemen om de mening uit te dragen aan de (zwevende) kiezer.
Misschien wordt het tijd voor een ander opzet van het debatten-circus, misschien door een reeks programma’s om alle partijen voor te stellen met evenveel tijd voor elke partij.