De Nero van Turkije

Wat in de nacht van 18 juli op 19 juli 64 gebeurde in Rome, gebeurde 1952 jaar later in Turkije, maar dan in de nacht van 15 juli op 16 juli 2016. Turkije zag weliswaar geen vuur en vlam in Istanbul. Maar wél chaos en verderf, wat zich uitte in een mislukte coup. Omstreeks 02:50 uur landde de keizer op de Atatürk Airport en vervolgens werd hij, bij binnenkomst, gedragen op de schouders van het Turkse volk.

The day after, bleek een bloedeloze bijltjesdag te worden, wat zich illustreerde in zuiveringen en arrestaties. Hierdoor had het leger, rechterlijke macht, overheidsapparaat en onderwijs flink te verduren. Het was glashelder dat de keizer met Turkije een ander koers ging varen, wat totaal onbegrijpelijk was voor de buitenwereld. Iedere vorm van kritiek, wordt direct in de kiem gesmoord. Of het nou journalisten, intellectuelen of jongeren zijn. Niemand, maar dan ook niemand mag zich negatief uitlaten. Door critici wordt dit gezien als het schenden van mensenrechten en als het aan Europa ligt, wilt zij het er niet bij laten zitten en komen er sancties.

Maar met de vluchtelingencrisis in Europa, heeft de keizer een extra scepter waarmee hij kan zwaaien. Alhoewel, de Europese leiders een vluchtelingendeal hebben gemaakt van bijna 3 miljard euro, hierdoor is het verleidelijk om maar niet te zwaaien met die scepter. Helaas, blijft een keizer altijd op zijn Iron Throne. Daarom volgt er binnenkort een referendum, wat meer een kwestie van leven en dood lijkt te zijn. Met dit referendum verlengd, de keizer zijn macht tot 2029 en kan hij per decreet Turkije leiden.

De macht ligt daar waar mensen geloven dat die ligt. Het is een eeuwenoude truc, zoals een schaduw op de muur. Zelfs een kleine man kan een grote schaduw werpen. Het volk heeft in de nacht van 15 juli op 16 juli geproefd, hoe macht smaakt en vooral wat het teweeg kan brengen. De keizer zal in het vervolg moeten oppassen dat het zelf geen slachtoffer wordt van zijn eigen creatie en succes. Want, zelfs keizer Nero brandde zijn vingers, bij de vernietiging en wederopbouw van zijn Rome.