De boer en GroenLinks

Als vegetariër word ik blij van de plannen van GroenLinks om de bio-industrie in te perken en het aantal vee in het land terug te dringen. Toch zie ik Klaver een grote fout begaan wanneer hij zijn gesprek met de boerin aangaat. Hierbij negeert Klaver in principe het gehele verhaal en begint door te krijgen dat hij zichzelf moeilijk uit deze situatie kan kletsen. In plaats van dat hij antwoord geeft, begint hij sympathie af te dwingen door te beginnen over de melkprijs, eigenlijk een heel ander onderwerp.
Waar ik me nog het meest aan stoor is dat het tot Klaver totaal niet doordringt dat 97% van de boeren – zo werd immers genoemd – in Nederland geen biologisch boer is. Het leek voor mij meteen duidelijk dat het plan van Klaver met die gegevens door de mand valt, tenzij hij met een goede oplossing komt. Hoe gaat hij al die boeren begeleiden die nu niet biologisch te werk gaan, maar dat in de toekomst wel moeten gaan doen van GroenLinks? Ik vind het op zijn minst curieus dat Klaver geen plan heeft voor zij die nu een andere prijs voor hun product moeten gaan vragen, misschien wel geen idee hebben hoe zij überhaupt aan het werk moeten gaan als biologisch boer, en hoe zij dit met een goede transitie moeten doen. Verder lijkt het me nog het allerbelangrijkst dat Klaver zich afvraagt hoe het zit met alle boeren die net hebben geïnvesteerd in nieuwe stallen en deze niet optimaal kunnen gebruiken door Klavers nieuwe beleid. Vergist u niet; dit is niet zeldzaam en zeker geen goedkoop geintje voor de betreffende boer. Wellicht zou het handig zijn van de heer Klaver om alle belastingen die hij heft over de uitstoot van CO2 te investeren in de boer die leidt onder het biologisch festijn.
Boeren dienen als martelaars van Klavers ‘toekomstige’ beleid en het lijkt haast alsof men vergeet dat het bedrijf vaak hart en ziel van een boer is, en dat hij daarin alles stopt wat hij heeft. Daarom vraag ik GroenLinks, en u, aandacht te besteden aan de gevolgen voor de boer in het hele verhaal.