Beste Neder-Turk, (1)

Sylvia Peters 13 mrt 2017

Ik vroeg me altijd af waarom ze jullie zo noemen. Het klonk zo minachtend, alsof jullie geen echte Nederlanders zijn. De laatste dagen begint het me een beetje te dagen en heb ik eigenlijk diep medelijden met een aantal van jullie. Het moet verschrikkelijk zijn om zo te leven. Jullie zijn onderdanen van een groot en prachtig land hier honderden kilometers vandaan: Turkije met zijn machtige leider. Eén die popelt om nog meer macht te verwerven en jullie hierin graag betrekt. Het moet dan ook vreselijk zijn om in een land te leven, waar journalisten niet zomaar opgepakt worden omdat ze negatieve artikelen schrijven over jullie leider. Of dat je met mensen te maken krijgt die helemaal niet zo’n voorstander van jullie leider zijn. Nee, dan zou je het in Turkije een stuk gemakkelijker hebben. Daar worden de scholen, winkeleigenaren, rechters of andere anders denkende gewoon gesloten of opgepakt. Kun je jezelf ook niet vergissen.

Maar helaas woon je in Nederland. En heb je nog een Nederlands paspoort ook. Moet je hier gaan stemmen, op een toekomstig leider die eigenlijk helemaal jullie leider niet is. Wat een onzin. Dat je hier nu toevallig profiteert van je vrijheid en de welvaart wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat dit je thuisland is. Ik begrijp ook dat jouw ergernis grote vormen aanneemt als jouw regering niet in Nederland wordt toegestaan om jouw Turkse stem binnen te halen. Hoe kunnen die Nederlanders dat weigeren? Jij werd vast niet overvallen door een gevoel van trots, dat dit kleine landje voor zijn mening uit durfde te komen. Ergens begrijp ik het wel. Met een dergelijke tegenspraak zijn jullie natuurlijk niet opgegroeid.

Als onze minister president iets zegt of doet, dan mag iedereen daar wat van vinden. Dat is best prettig. Je zou het voor de grap eens moeten proberen bij je eigen leider. Hij kan je hier toch niet opsluiten. Maar oké, even terug naar jullie. Zoals jullie is verteld, schijnen wij wat nazi-achtige en fascistische trekjes te hebben. Als je maar iets van geschiedenis weet, kun je jezelf misschien voorstellen hoe gevaarlijk dat kan zijn. Fascisten en nazi’s hebben in het verleden namelijk verschrikkelijke toestanden aangericht. Dat wil je echt niet meemaken. Dus… Volg je jouw ‘democratische’ leider en blijf je hier slechts een oproerkraaier? Of draag je Turkije gewoon een warm hart toe en kies je ervoor om in deze bananenrepubliek een echte Nederlander te zijn, zoals anderen die toch ook een Turkse achtergrond hebben?