TETRIS.

Geoffury 13 feb 2017

Voor mensen die gewend zijn iets van me te lezen heb ik iets luchtiger, en best grappig. Of raar. Het gaat over Tetris. Dat spelletje van vroeger. En ja, er zijn weer lessen en vergelijkingen, oa met het leven, sterker, voornamelijk, of alleen maar over het leven.

Tetris is net het leven…het rare gedeelte waar ik het over had.

Lessen–hopelijk het leerzame, en stiekum het grappige:

Tetris is een spel. Leven is net een spel. Een spel heeft winnaars, en verliezers.
Speel je goed, dan win je, zoniet, verlies je.

Tetris vereist concentratie. Het leven ook. Focus en alles komt letterlijk in orde, netjes, op een rij. Toon wil en discipline, en graaf je in en neem actie, regel voor regel, werk voor werk, seconde voor seconde, en de blokjes van hard werk zullen opstapelen. En je zorgen verdwijnen als regels in Tetris.

Want wil leidt tot beloning. Want na werk, na je inzet, ontpopt vrijheid, voortkomend uit je inspanning. Al is het maar een beetje. Neem het, en ga terug voor meer.
Inspanning geeft beloning–vrijheid. Overwinning.

Winnen begint bij één regel per keer. Stap voor stap. Eén voet voor de andere.
Kijk vooruit, anticipeer obstakels, en neem mee die opgestapelde bagage van vroeger, en accepteer het nu–je blokjes zijn hoe ze zijn, ze staan er al, vast, je kan het niet veranderen. Vast.

Maar. Er zijn gaatjes te vullen, oplossingen te vinden. Met hulp van morgen. Nieuwe kansen komen altijd. Vanzelf. Van boven. Net blokjes. En anticipeer ze. Om je gaten van vandaag te vullen (weet hoe deze klinkt).

Voor de nerds: er is zo’n raampje rechtsboven in scherm van Tetris die vertelt wat the next blokje wordt. Dit is ook zo in het leven. Je kan niet alles weten, maar denk diep na, je hebt waardevolle informatie, gebruik het, kijk niet teveel naar die regels die al vast staan. Je verleden.

Kijk niet in je achteruitspiegel. Kijk naar de kansen van morgen. De vallende blokjes.
En zodra die kansen er zijn. Gebruik ze dan ook. Verspil ze niet.

OK, stel nu dat ik faal. GeBLOKkeerd raak. In je leven, hoofd, of echt in Tetris, voor die fanaten. Voor hen. Haal je schouders op. Ga door.

Staat er Game Over. Who cares. Reset. Start over. Go. Stapel op, werk. Win. Tetris. En leven. Win life.

Maar je batterij raakt ooit op. En dan is het echt Game Over.
Tuurlijk, douw meer batterijen erin, sure.

Maar besef je batterijen raken ooit op.
En dan is het voor eggie.

Dus, ga nu, en speel, en win.

Game is not, ik herhaal, je game is not over. Make it count.