Selfies: voor wie maak jij ze eigenlijk?

Niels van Hemert 10 feb 2017

Dit riskante vraagstuk kwam ik gisteren op een billboard tegen. Als hardnekkig niet-maker van selfies was ik meteen geïntrigeerd. Het doel van de reclame lijkt bewustwording te zijn, want social media-verslaving is een ding. Maar makers van selfies leiden volgens mij aan een minder grote existentiële crisis dan de verdwaalde veertiger die deze advertentie gemaakt heeft. Het helpt niet dat de advertentie van Sire afkomstig is.

Het selfie-vraagstuk ligt drie niveaus boven de realiteit van selfies en de plekken waar ze het meest ontladen worden, Facebook, Snapchat, enzovoorts. Dus terug naar het begin: selfies draaien om identificatie. De enige reden dat Facebook bestaat is onze eindeloze behoefte aan ongerealiseerde potentie. Het is het land van nooit geboeid. Het is een mythische verloren stad vol torens en wolkenkrabbers, elke nog hoger dan de vorige.

Laten we deze ongerealiseerde potentie vastleggen in een nieuwe wetenschappelijke eenheid voor energie, de ID. Een selfie = 1 ID. Taggen en getagd worden is 0.5 ID. Een foto of bericht waar reacties op komen is 5 ID. Hoe meer IDs we per dag produceren, hoe harder het windmolenpark van de maatschappij draait. Ben je voor? Ben je tegen? Doet er niet toe, zet het in je status. Broadcast yourself, zoals ze dat zo mooi zeggen bij Youtube.

Wie bekend is met thermodynamica begrijpt nu waarom we absoluut selfies moeten maken; vanwege de wet van behoud van energie. Wee ons gebeente als ooit onze selfie-productie daalt. Want die energie moet ergens heen. Als Facebook en Snapchat ooit verdwijnen hebben we voor het eind van de week oorlog met elk Islamitisch land op de planeet. Tegen het eind van de maand leven we in de wereld Mad Max of Fallout. Mijn gok is dat we tussendoor ergens ook nog aids genezen en de hongerige Ethiopische kindjes te eten geven.
Hoe we het overleefd hebben voordat we Facebook uitvonden is mij een raadsel.

Vooruitstrevende geesten zoals die bij Sire zouden graag iets nuttigs met al die energie doen. Maar ze vergeten hoe gevaarlijk saai mensen zijn. Door selfies te maken red je de hele wereld, want jouw saaiheid is nog dodelijker dan een atoombom. Wat doe je in vredesnaam met je leven? Ben je astronaut? Topsporter?
“Ik kan met mijn tenen in mijn neus peuteren.”
Dat kan iedereen. Wat kun je nog meer?
“Ik neem elke dag vijf selfies en zet ze op Facebook en Snapchat.”
Aha, je draagt bij aan de ID-productie. De wereld is je dankbaar. Ga zo door.