NIET TE FILMEN !

Doris79 27 feb 2017

Een jongen van 15 springt zijn dood tegemoet vanwege een gedeelde naaktfoto. Tragisch.
Ik ben blij dat ik mijn tienertijd in de jaren ’90 beleefde. ‘I did all my stupid stuff before the Internet!’. Het is 2017 en iedereen loopt met een hightech camera rond. De gevolgen hiervan zijn vaak niet te overzien. Of toch wel? Ik wil straks wel een suggestie doen. Je moet tegenwoordig ALTIJD op je hoede zijn. Je kan niet meer overgeven zonder camera op je neus. Niet zoenen met iemand die je de dag erna zou zijn vergeten (zo ging dat in onze tijd), omdat een foto je blijft achtervolgen. Wij hadden een analoge camera. Na onze vakantie lieten we de rolletjes ontwikkelen. Mijn moeder werd de Japanner genoemd. We schaamden ons kapot maar thuis waren we blij met de kiekjes. Gênante situaties staan niet op beeld. Het gebeurde te snel om aan het wieltje te draaien en te klikken. Videocamera’s, daar zat een hele videoband in. Die had niemand. Gelukkig. Want gênante momenten waren er ook in die tijd. Ziek worden van teveel Pisang jus en denken dat je nog kan fietsen. Dat je ‘s nachts onder een boom ligt met vriendinnen, wat jongens en veel bier en iemand met een zaklamp aan ziet komen. Dat je zegt:’Het zal je moeder maar zijn’. Dat ze dat is. Vaders die bij de kroeg of een schoolfeest naar binnen lopen. Destijds al een nachtmerrie, maar stel je voor dat het op beeld staat. Met je voeten achter een hekje blijven haken en voorover op een schoolveld vallen. In je BH op de bar dansen (die laatste twee, dat was ik niet). Het voelt een beetje als een geheim verbond. Over onze generatie zijn alleen wilde verhalen. Geen beelden. Dat heeft ook als voordeel dat je dingen mooier kan maken. Iets bleef bovendien vaak een gerucht want niemand kon het bewijzen. Maar nu niet meer.

Het lijkt me nodig dat jongeren van nu ook een verbond sluiten. Regels waar iedereen zich naar gedraagt. Een suggestie:
1. Ik maak geen beelden van anderen in gênante situaties (beter ook niet van jezelf).
2. Ik geef geen toestemming mijzelf te filmen in gênante situaties (een vriend van nu kan een wraakzuchtig persoon worden).
3. Ik deel geen beelden van anderen in gênante situaties.
4. Ik chanteer niet met beelden.
En waarom dit moet? Iedereen heeft het recht op privacy en respect. Als dit zo doorgaat kom je zelf ook een keer aan de beurt.
Tot slot: Foto’s maken van slachtoffers van een ongeluk of misdrijf is een taak van de politie… Denk allemaal even beter na dan je camera scherp is. Niet te filmen!