Marco van Basten blijft een held
Marco van Basten wordt door menig voetbalsupporter al enige tijd niet meer zo serieus genomen als voorheen. Lacherig wordt veel van wat hij zegt weggewoven. Dat de voetbalwereld opportunistisch is en dat alleen de dag van vandaag telt hoef je Van Basten allang niet meer te vertellen. De drievoudig beste voetballer van de wereld en de op één na beste voetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht werd als trainer namelijk vrijwel altijd en overal bekritiseerd: van het moment dat hij zonder noemenswaardige trainerservaring bondscoach van het Nederlands Elftal werd tot het moment dat hij besloot op te stappen als assistent-trainer van AZ, er kleefde altijd wel iets negatiefs aan hem. Pijnlijk dieptepunt was de supporter van Ajax die hem in 2009 uitmaakte voor pannenkoek. De held van weleer lijkt steeds kleiner te worden.
Tegenwoordig is Van Basten ‘chief officer for technical development’ bij de FIFA. In deze rol houdt hij zich bezig met allerlei mogelijke vernieuwingen in het voetbal. Enthousiast stelt hij allerlei wijzigingen voor om voetbal eerlijker en aantrekkelijker te maken. Nog voor hij begon werd deze stap door vrijwel iedereen als een mislukking bestempeld. De voetbalwereld is conservatief en innovatie en conservatisme gaan nou eenmaal moeilijk samen. Echter, de voorstellen die hij tot nu toe heeft gedaan zijn zo gek nog niet. Objectief gezien snijdt veel van wat Van Basten voorstelt gewoon hout.
Marco van Basten is jammer genoeg niet meer de superster die hij ooit was. Kon hij dat maar voor altijd blijven. Als trainer kon hij niet aan de hoge verwachtingen voldoen en nu werkt hij bij een organisatie die nog minder draagvlak heeft dan alle banken en politieke partijen bij elkaar. Hij heeft de schijn tegen, maar dat betekent niet dat hij ineens niet meer weet waar hij het over heeft. Hij verdient het om serieus genomen te worden. Als er al mensen niet serieus zouden moeten worden genomen, laat het dan al die conservatieve denkers zijn die per definitie niks willen veranderen. Bovenstaande veranderingen leiden tot een sport die eerlijker verloopt en aantrekkelijker is om te zien. Mocht dit allemaal te snel gaan, begin dan gewoon met een videoscheidsrechter. Iedereen die ook hierover twijfelt zou Roger Federer even moeten bellen. Die is sinds de Australian Open van afgelopen maand vast niet te beroerd om even uitleggen wat de waarde van een videoscheidsrechter is.