Kanker leuke column!

Mick Duschak 27 feb 2017

Schrik je van de titel? Ik hoop het. Ik hoop zelfs, dat je jezelf afvraagt of zo’n titel nou nodig is. Ja, het is nodig! Persoonlijk hoor ik het steeds vaker. Niet alleen als scheldwoord, maar bijvoorbeeld ook als bijvoeglijk naamwoord in een zin…

Armani en Chanel zitten samen in een bus. Zoals hun namen klinken, zo zien ze er ook uit. Om toch iets meer over hun uiterlijk te zeggen, hier de volgende, alles beschrijvende, woorden: Burberry-printje, oranjebruin, strakke staart, witte broek, beige en vooruit; bontkraagje. Armani en Chanel voeren een gesprek waarvan de rode draad al weken spoorloos verdwenen lijkt te zijn. Wél valt er iets op…
De woordkeuze. Hier volgen een paar, door Armani en Chanel, uitgesproken zinnen: “Boh, die zwerver van op de hoek is echt een kanker debiel.” “Me moeder had gister kanker lekkere pasta gemaakt!” “Deze gelnagels waren echt kanker duur, maar zijn wel kanker mooi!”

In vijf minuten tijd hoor je zeven keer het woord: kanker. Hebben deze twee mensen het over de ziekte zelf gehad? Nee. Je zou het bijna gaan hopen, maar nee. Blijkbaar is het…ja wat is het woord? Stoer? Om dit soort woorden op te nemen in je vocabulaire. Persoonlijk vind ik dit enorm zonde. Ikzelf vind de Nederlandse taal, op een paar woorden zoals ‘snoepboterham’ na, een mooie taal. Waarom beperkt een bepaalde groep mensen zich dan tot zo’n eenvoudig taalgebruik? Begrijp mij niet verkeerd, je hoeft deze taal absoluut niet mooi te vinden, maar gebruik de woorden die je kent wel zorgvuldig. Besef de zwaarte en de betekenis van woorden. Het lijkt wel alsof ‘dat soort mensen’ niet beseft hoeveel verdriet, hoeveel liters tranen, hoeveel koffietafels er achter dat doodgewone woordje van zes letters zit.

Jij die dit leest en dus niet bent afgehaakt; jij gebruikt het woord ‘kanker’ op een goede manier. Ik geloof niet, dat jij dit woord als willekeurig en als ‘lekkerbekkend’ woord zult gebruiken. Ik hoop, dat de meeste die de titel hebben gelezen, nu ook het slot lezen. Hoe goed zouden wij bezig zijn als wij misplaatste woorden uit onze Nederlandse taal kunnen verbannen. Woorden die enkel nog mogen terugkomen als ze er daadwerkelijk toe doen. Als de betekenis van het woord helaas volledig klopt in de zin die je uitspreekt.