KALVERSTERFTE NEEMT TOE

Textwrite 14 feb 2017

Een op de zeven kalfjes haalt zijn tweede levensjaar niet. Oorzaak is de slechtere zorg bij steeds groter wordende melkveebedrijven.
In Nederland produceren ruim 1,74 miljoen koeien melk. Melkkoeien worden vooral gehouden in ligboxenstallen, waarbij sommige ligboxen de koeien niet voldoende bewegingsruimte geven, wat kan leiden tot knieproblemen en verwondingen. Een ander staltype is de bindstal, waarin de koeien worden vastgebonden met een ketting of touw.
De melkkoeien zijn gemiddeld 5,5 jaar oud als ze afgevoerd worden naar het slachthuis (van nature kunnen ze 20 jaar oud worden).
Een melkkoe wordt jaarlijks kunstmatig bevrucht. Het kalfje wordt na de geboorte bij de moeder weggenomen en gevoed met biest. Dit wordt vaak te laat (of vervuild) gegeven of het kalf krijgt er te weinig van. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan waaraan veel kalveren sterven, of ze worden geëuthanaseerd omdat ze worden beschouwd als ‘restproduct’. Kalfjes zijn volledig afhankelijk van de zorg van de boer, maar een op de zeven geregistreerde kalfjes sterft al in het eerste levensjaar. Kalfjes worden acht weken lang in eenlingboxen opgesloten, terwijl ze – zoals ieder jong dier – ook erg speels zijn. Daar waar kalfjes door de moeder worden gezoogd is de sterfte ongeveer 7 procent!
Een derde deel van de vrouwelijke kalfjes wordt opgefokt ter vervanging van opgebruikte melkkoeien; het overschot aan vrouwelijke kalfjes en alle mannelijke kalfjes worden vetgemest voor de slacht.
Om het mestoverschot te verkleinen, wil staatssecretaris Van Dam dat met minder koeien meer melk wordt geproduceerd. Het inkrimpen van de melkveestapel zal leiden tot meer veetransporten, omdat een deel van de koeien in het buitenland zal moeten worden geslacht als de Nederlandse slachthuizen de hoeveelheden slachtingen niet aankunnen. Ook zullen meer kalveren op internationaal transport moeten om op gespecialiseerde bedrijven in het buitenland te worden opgefokt tot melkkoe.
Een andere oplossing voor het fosfaatprobleem is: ‘Grondgebonden Melkveehouderij’, daarin gaat de veebezetting op melkveebedrijven omlaag, wat zorgt voor de benodigde afname van fosfaat. Helaas beschermt de staatssecretaris liever de industrie in plaats van koe en kalf.
Ooit dronk de mens rauwe melk van natuurlijk levende, grasconsumerende koeien. Nu leeft de koe onder erbarmelijke omstandigheden en is melk zo ‘verbouwd’, er zit voor een mens geen gezond element meer in. Stop dus met melk drinken! Laat de kalfjes niet creperen!