Hitler: de Ultieme Populist

methusela 13 feb 2017

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gebruikte Hitler kinderen om zijn idealen te verspreiden. Boosheid dat het land werd geregeerd door een politieke elite die weigerde naar Jan met de Pet te luisteren voedde de onvrede over armoede en werkeloosheid.
Via scholen en jeugdactiviteiten beloofde Adolf een toekomst van een duizendjarig rijk waarin alle Duitsers gelukkig konden zijn.
Vol vuur vertelden de kinderen aan hun ouders dat er hoop was. Mutti hoefde niet langer te huilen.
Vati hoefde niet langer een mislukte broodwinner te zijn.
Hier was een man die werk, welvaart en bovenal geluk beloofde. Niet aan een paar uitverkozen elitaire mazzelkonten, maar aan iedereen! En het enige wat de ouders hoefden te doen was stemmen op deze aardige man die het zo goed voor had met zijn landgenoten.
De ouders hadden wel oren naar deze slimme PR zet. Hier was eindelijk een politicus die de mensen begreep. Die de gewone man niet alleen beloftes deed maar daadwerkelijk aan de slag zou gaan. Voor hen!
Een zondebok die dit perfecte toekomstplaatje kon bedreigen was al snel gevonden. Antisemitisme was een algemeen aanvaarde way of life. In literatuur en cinema van de jaren twintig en dertig werd de Jood steevast afgebeeld als onbetrouwbaar en hebberig. De reden van alle ellende in de wereld. Belust om Duitsers en hun bondgenoten hun manier van leven af te nemen. Eng, onbekend en onbemind. Bedreigend.
Via de cineastische hoogstandjes van Leni Riefenstahl zag men mooie, blonde Olympische goden het vaderland vertegenwoordigen zonder dat er een wandelende Jood in beeld kwam.
Afgezien van de snelle autobahn en draaiende munitiefabrieken bleek Hitler niet zo veel van zijn beloftes waar te kunnen maken.
Vati stierf aan het front en Mutti deed haar best om haar kinderen een waardig Arische opvoeding te geven.
Er zijn mensen die vinden dat Trump niet vergeleken mag worden met Hitler. Hoewel beiden dezelfde ideologie uitdragen.
Wilders maakt gretig gebruik van Hollandse geagiteerde apathie. Hij praat niet over de terreur van HM-17 (de Russen), maar over aanslagen die Islamitische terroristen op Nederland willen plegen.
Zijn zondebok om zichzelf op te hemelen is de Moslim.
Er is nog nooit een Islamitische aanslag op Nederlands grondgebied gepleegd. Wel zijn honderden Nederlanders vermoord door een Russische raket. Daar horen we Wilders niet over. Waarom niet?