Heb ik dat alleen?
Het is lang geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen zo spannend en onvoorspelbaar waren. Regeringspartijen VVD en PvdA staan beiden op verlies; de PvdA zelfs op een dramatisch verlies. Wilders staat onverminderd hoog in de peilingen en heel veel mensen weten nog niet waarop ze gaan stemmen, de zogenaamde ‘zwevende kiezers’.
Wat ook opvalt, is dat veel meer mensen dan bij vorige verkiezingen niet alleen van plan zijn om te gaan stemmen, maar zich ook echt verdiepen in de partijprogramma’s en hun kandidaten. En uitgerekend op dat moment wordt er door PvdA-minister Plasterk besloten om de stemmen handmatig te gaan tellen vanwege een mogelijk risico dat de computer waarmee de landelijke stemmen bij elkaar worden opgeteld, gehackt zou worden! Let wel! Het gaat dus niet om de computers bij de stembureaus, maar om de software waarmee lokale uitslagen bij elkaar worden opgeteld om tot een landelijke uitslag te komen. Die software (OSV) zou gevoelig zijn voor hacken. ‘Er mag geen enkele schaduw van twijfel hangen boven de uitslag’, zo motiveerde Plasterk zijn besluit.
Als er één telmethode gevoelig is voor gesjoemel, is het wel handmatig tellen. De geschiedenis leert dat juist bij alle foute verkiezingen handmatig werd geteld. De laatste jaren zijn onze politici uiterst onbetrouwbaar gebleken. En er staan grote belangen op het spel voor de gevestigde partijen; als zij hun meerderheid – en daarmee hun machtspositie – kwijtraken, kan dit gevolgen hebben voor Europa en voor het meedraaien in de baantjesmolen van burgemeestersbenoemingen en andere leuke, goedbetaalde banen voor oud-ministers en -kamerleden. Dat maakt het erg verleidelijk om vals te spelen. Het gegeven dat er zoveel zwevende kiezers zijn, die pas op het laatste moment beslissen waarop ze gaan stemmen, maakt het vervalsen van de verkiezingsuitslagen alleen nog maar makkelijker.
In tegenstelling tot de bij wet geregelde burgercontrole op het tellen van de stemmen in de stembureaus en er zo op toe te zien dat de telling rechtmatig verloopt, is er geen enkele controle mogelijk op het handmatig bij elkaar optellen van alle lokale uitslagen. Daarbij mag je als burger niet aanwezig zijn voor zover ik weet. De optelsom die hier zonder controle van buitenaf wordt gemaakt, resulteert in de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Hier en daar een telfout of andere misrekening is natuurlijk zo gemaakt, geen mens die het ziet! Ik heb hier geen goed gevoel bij. U wel, of heb ik dat alleen?