Geachte meneer Buma.. Help!

Senay Tosun 1 feb 2017

Mijn dochtertje van -5,5 heeft genoten van jullie verkiezingsspot echter had ze daarna wel een vraag! “Mama, wat wilt CDA doen om discriminatie te voorkomen?” Mijn primaire reactie wilt u niet weten! Ach, zo moeder zo dochter! Jong maar wijs dus! Om een antwoord te kunnen geven dook ik in jullie verkiezingsprogramma. Weinig afbeeldingen, veel minder dan in het verkiezingsprogramma van de Denkers die het denk vermogen stimuleren, 48 pagina’s meer dan het verkiezingsprogramma’tje van PVV’ers die Nederland willen “heroveren” en geen inhoudsopgave! In plaats van 49 pagina’s te bestuderen besloot ik te app’en met CDA!

Mijn vraag luidde als volgt;
“Ik ben jullie verkiezingsprogramma aan het doornemen echter heb ik niet kunnen vinden hoe CDA discriminatie en discriminatie op de arbeidsmarkt wil aanpakken. Op welke pagina kan ik het vinden?”

Als reactie kreeg ik;
“Racisme en discriminatie zijn onder geen enkel beding goed te praten. Wij vinden de vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar die vrijheid heeft ook grenzen. Sommige partijen willen die grenzen uit het wetboek van strafrecht halen, maar juist aan scherpen. Arbeidsdiscriminatie is lastig tegen te gaan. Wij geloven niet dat anoniem solliciteren in de praktijk werkt. Wat verstandiger is, is dat we de kloven tussen verschillende groepen verkleinen. Daarom vinden wij ook een dienstplicht ook zo belangrijk. Zo leer je elkaar beter kennen.”

Ja maar dit is toch geen antwoord op mijn vraag! Pardon? Dienstplicht? Serieus? Ik stelde meteen nog een paar vragen, want moet het wel aan mijn kind kunnen uitleggen! Ik verder appen natuurlijk!

"Aha dienstplicht.. klinkt wel een beetje discriminerend moet ik zeggen. Tenzij het ook voor de vrouwen geldt?"

Na maar liefst 57 minuten kreeg ik antwoord;

“We willen beginnen met jongeren die ontsporen, om hen weer in het gareel te krijgen, om hen verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Maar later willen we het uitbreiden naar alle jongeren, jongens en meisjes.”

Discrimineren alleen de jongeren? Overigens staat er in het verkiezingsprogramma dat de “Maatschappelijke” dienstplicht zal gelden voor jongens en meisjes. En de ouderen dan? Ondernemers? Managers die etnisch profileren? Zo zal ik niet eens 2 jaar laat staan 1 jaar ergens kunnen werken!
Nou meneer Buma, hoe leg ik dit uit aan mijn kind? Ze is -5,5 en stelde haar vraag in mijn droom. U heeft in ieder geval nog 5,5 jaar de tijd voor een overtuigend antwoord, want overtuigd ben ik niet!