For Islam and freedom ARE compatible

Yshara 3 feb 2017

Sinds Trump met een zogeheten inreisverbod voor moslims op de proppen kwam, kookt mijn bloed. Het waren dus niet slechts praatjes om Amerikaanse kiezers te trekken. De man voegt daad bij woord. Hoe kun je zo fel tegen een bepaalde groep mensen zijn? Een groep mensen die slechts verbonden is door hetgeen waar ze in geloven. Individuen die allemaal op een andere manier hun leven leiden, maar kracht putten uit hetzelfde boek. Dit hoort toch juist iets moois te zijn? Hoewel ik zelf geen moslim ben, trek ik me alles wat zij op zich afkrijgen heel erg aan. Puur om het feit dat ik niet tegen onrecht kan en ik dit zie als een extreme vorm van onrecht.
Natuurlijk heeft onze nationale populist Geert Wilders deze zet van Trump meteen aangegrepen om hier nog eens een schepje bovenop te doen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het voor ons een ver-van-mijn-bed-show blijft. Als één schaap over de dam is, volgt Wilders. In een tweet liet hij het volgende weten: ‘’No more immigration from any Islamic county is exactly what we need. Also in The Netherlands. For Islam and freedom are incompatible.’’ De Islam en vrijheid tegenstrijdig? Serieus? Is het niet juist tegenstrijdig als je in een land pleit voor vrijheid en gelijkheid, maar vervolgens een bepaalde groep buitensluit?
Het is zo jammer dat moslims door zoveel mensen geassocieerd worden met terroristen en er daardoor een soort haat en angst jegens hen is ontstaan. Toen in begin 2015 een aanslag werd gepleegd op het kantoor van de redactie van het Franse Charlie Hebdo, kwam ik een zin tegen die mij tot op de dag van vandaag is bijgebleven: ‘’Muslims don’t have to apologize for terrorists, people have to apologize for associating Muslims with terrorists.’’ Wij hoeven toch ook geen excuses te maken voor de daden van Nederland’s topcriminelen en geen van ons wordt met ze geassocieerd. Waarom krijgen sommige mensen het dan toch bij elke aanslag weer voor elkaar om alle moslims hier op aan te kijken?
Ik schaam me soms voor de kortzichtigheid van mensen op dit gebied. Ik maak me zorgen over het feit dat een man als Trump, met zulke gedachtes, nu zo een machtige positie bezit. Ik maak me zorgen over het feit dat een man als Wilders, met vrijwel dezelfde gedachtes, hier over twee maanden ook kans maakt op een machtige positie. Zolang er niets verandert, zal ik me het lot van moslims over de hele wereld blijven aantrekken. Laten we hopen dat de kortzichtigheid uiteindelijk plaats maakt voor liefde en gastvrijheid.