En weer was er een minder

Henny A.J. Kreeft 22 feb 2017

Eerder schreef ik al een opiniestuk over het feit dat de rechts populistische verhalen over de Islamisering van Nederland pure nonsens zijn, tevens in een ander opiniestuk dat het belangrijkste punt van populisten gebaseerd is op leugens en koude lucht en tenslotte in weer een ander opiniestuk over de christelijk-fundamentalistische aanval van SGP op de Islam. Op deze manier raakt de lijst van partijen om op te stemmen voor mij snel een stuk kleiner.

Op de VVD (niet nagekomen beloftes), de PVV (populistisch, zoals in de inleiding beschreven), PvdA (vier jaar lang het beleid van kabinet Rutte uitgedragen), de christelijke rechtse partijen (religieus gezien niet mijn keuze waar ik op zou stemmen), SGP (haar Manifest met de aanval op moslims en de Islam), de rechtse partijen die light PVV of zwaar PVV zijn, 50Plus (heb ik geen klik mee) zijn de partijen die de afgelopen tijd ‘afvielen’ of weggestreept konden worden van de lijst. Een opvallend opmerking bij het manifest van Cees van der Staaij was de opmerking van de theoloog Alain Verheij, die zei dat de SGP flirt met PVV-stemmers.

En daar kwam dus, via een uitzending van Nieuwsuur, deze week de SP bij. In het manifest ‘Gastarbeid en kapitaal’ uit 1983 (opvallend dat het nu voor de verkiezingen weer besproken wordt) werd door de SP aangegeven dat migranten hier eigenlijk niet thuishoren en dat ze beter weer terug naar het land van herkomst zouden moeten gaan: “Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke, immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?” (tekst uit ‘Gastarbeid en kapitaal’, pag. 17).

Het heeft de SP in die tijd problemen en veel kritiek gebracht, en volgens een SP-coryfee zijn ze daarna binnen de partij maar gaan zwijgen over het standpunt, echter de vraag is nu weer actueel geworden door de uitzending van Nieuwsuur: hoe staat de SP tegenover haar Manifest ‘Gastarbeid en kapitaal’ van 1983? In de eerste jaren in de nieuwe eeuw waren de kopstukken nog steeds trots op hun Manifest en zelfs zouden ze het weer neerleggen, alleen misschien wat gemoderniseerd.

Voor mijn zijn in de race dus nog de partijen GroenLinks, D66 en DENK. Ben benieuwd wat het gaat worden.