De leer van Montesquieu
Vroeger bij de aardrijkskundeles van de conrector de heer Smits op de christelijke Mavo in Badhoevedorp leerde ik dat de Randstad een grote Metropool was. Een verstedelijkt gebied net als de Europese hoofdsteden London en Parijs. Over de grote steden in Amerika werd in onze lessen niet gesproken. Het gaf ons ,als leerlingen van klas 2c, een trots gevoel om een onderdeel te zijn van een machtige Metropool. Want als inwoner van een kleine kern hoor je liever bij een groter geheel, dan dat je hoort bij het platte land. Amsterdam lag op een steenworp afstand verwijderd, maar telde even niet mee. In één zin genoemd worden met andere Europese hoofdsteden, klonk goed.
Uit een recent Nederlands planologisch onderzoek wordt heel Nederland, dus niet alleen de Randstad, als een Metropool omschreven. Nederland is volledig verstedelijkt. En na London en Parijs, tellen wij opnieuw mee.
Het lastige neefje van de Europese leiders, president Trump is vanaf eind januari geinstalleerd en voortvarend van start gegaan. Hij verordonneerde een “travelban of immigrants”uit moslimlanden. Waarop een rechterlijke uitspraak volgde, die dat verbod verbood.
Gelijktijdig met de inauguratie van President Trump, kwamen er protesten opgang in diverse Europese hoofdsteden, waaronder in het verstedelijkte Nederland.
De Amerikaanse rechter sprak zich uit tegen de “travelban”. De trias politica van Montesquie, die ik van mijn vader geleerd had, kwam vervolgens onder druk te staan. De uitvoerende macht, gesteund door de wetgevende macht van het Amerikaanse presidentieel mandaat tegen de rechtsprekende macht. Trump verweet de rechter, de derde macht, een politieke uitspraak te doen.Maar was dat zo ? Gaat het niet om de scheiding der machten, wat die uitspraak ook is. Niet welgevallig voor een zittende president doet niet ter zake.
Mijn vader vond Amerika een geweldig land. Vanwege de vrije geest van de mensen. Hij was er tijdens zijn leven diverse keren geweest. Ook ik ben er naar toe gereisd. Eén keer. Ik begreep wat hij bedoelde. Maar het was ook een gek land. Waar alles mogelijk was. Waar ik mensen trof met hun roots in Europa. Opgegroeid met de leer van Montesquieu.
Amerika is een groot, gek, democratisch land. Misschien niet het land van de democraten aan de macht, omdat een republikein President (not my president) is . Maar wel een democratisch land waar de scheiding der machten is verankerd.