Boos op de democratie

Fluisteraar 13 feb 2017

De democratie schudt op zijn grondvesten. Alternatieven passeren aan de lopende band en worden soms weggezet als populisme. Winston Churchill zei al dat democratie het slechtst denkbare systeem is om een land te besturen, op alle andere systemen na dan.

Democratie is verre van perfect. Maar er is geen ander werkbaar en voor de meerderheid aanvaardbaar systeem, dat ook recht doet aan minderheden. Nieuwe politieke bewegingen spelen in op de angst en polariseren zichzelf in de loopgraven van hun eigen gelijk. Ze bestrijden elkaar op Facebook en Twitter. Sommigen trekken zich terug, omdat ze de scheldpartijen niet meer trekken. Maar is dat verstandig? Durven we de dialoog aan te gaan en ons af te vragen waar die scheldpartijen vandaan komen?

Psychologen zijn het er wel over eens dat boosheid voortkomt uit angst en machteloosheid. Andere bronnen zijn er niet. Kennelijk voelen veel mensen zich bang en machteloos. Deze angstige mensen wegzetten als bange blanke burgers helpt dan niet. Waar komt die angst vandaan?

Nadat ik werkeloos werd en een uitkering probeerde aan te vragen, ontdekte ik dat de verzorgingsstaat er voor mij niet bleek te zijn. Weerstand, onredelijke termijnen, diverse niet met elkaar samenwerkende instanties en onmogelijke eisen, zetten mij in de hoek. Als ik deze ervaring doortrek naar de vluchtelingen, die via de middellandse zee proberen Europa te bereiken, zie ik mezelf verzuipen in een zee van ambtelijke bureaucratie. Zal er voor mij straks een reddingsvest zijn? Zal de kustwacht mijn bootje in die papieren zee opwachten en mij redden van een zekere verdrinkingsdood in de maatschappelijke vergetelheid?

Natuurlijk zijn mijn zorgen niets in vergelijking met die hopeloze vluchtelingen die in wanhoop hun leven riskeren op zee. Hoe hopeloos moet je zijn om dat te doen? Maar tegelijkertijd kunnen we onmogelijk alle bewoners van het Afrikaanse continent huisvesten in Europa. Nog los van de religieuze overtuigingen die ze meenemen en proberen te planten in ons vredige Europa. Die mensen krijgen straks allemaal stemrecht en stemmen op DENK, terwijl de bange blanke burgers stemmen op een populist. Dat levert straks een onbestuurbaar land op en daar zitten we al helemaal niet op te wachten.

De vraag blijft hoe we het huidige systeem kunnen gebruiken om de wil van de zwijgende en redelijke meerderheid aan het systeem op te leggen. Er rest ons maar één ding. Niet protesteren maar op 15 maart stemmen op een partij die de politiek serieus neemt.