Warm in de kou

Paul Voetelink 9 jan 2017

Terwijl wij ons druk maken over waar we zullen gaan eten, staan er vlakbij het busstation Elandsgracht een klein dozijn mannen voor een uitgebouwde container, zo’n bouwvakkerskeet… maar dan twee of drie aan elkaar geschakeld.
“Wat doen die mannen daar?” vraagt mijn dochter. Ik antwoord, dat dit daklozen zijn die wachten tot ze naar binnen kunnen. Ze knikt bedenkelijk…. “Moeten ze dan op een stoel zitten? Kijk maar, het heet daar Stoelenproject.” Ik grinnik, maar beloof haar (en mezelf) er later eens op terug te komen.

Ik werk al ruim 10 jaar met dak- en thuislozen, niet in Amsterdam, maar ik had wel eens van het Stoelenproject gehoord. Nieuwsgierigheid bracht mij op hun website. Het Stoelenproject loopt al sinds 1989. Men mocht toen nog geen matrassen neerleggen. De oplossing was het tegenover elkaar zetten van twee stoelen, zodat men zittend kon slapen, met de benen op de andere stoel. Eigenlijk een geniale vondst…. de naam is altijd zo gebleven.
Een groep Amsterdammers die het niet langer konden aanzien, dat mensen in de winterse kou op straat zwierven, waren ooit de basis voor dit initiatief. Het Stoelenproject biedt tegenwoordig opvang voor de nacht aan 45 daklozen, die een bon hebben ontvangen. De opvang is sober en gratis. Men krijgt een maaltijd, een slaapplaats en een ontbijt mee. Sinds een paar jaar kan de stichting douchebonnen uitdelen aan de daklozen.

Duizenden hebben al eens gebruik gemaakt van het Stoelenproject. Een opvang die slechts een paar maanden per jaar open is en volledig runt op haar vrijwilligers. Die zeker de nodige steun kan gebruiken, kijk daarom op hun website: http://www.stoelenproject.nl