SLIPGEVAAR

Ronald van der Drift 30 jan 2017

"Seks voor therapeuten is door de ijzel niet door kunnen gaan". Deze uiterst merkwaardige boodschap ontving ik van een directeur van een gerenommeerd psychologisch instituut. Toen de mist in mijn geest was opgetrokken drong de juiste betekenis tot mij door. De aard van ons vak verplicht tot permanente nascholing over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom had ik me impulsief opgegeven voor een studiedag over het thema seksualiteit en de liefde, terwijl ik deze kort daarna had geannuleerd. Geanimeerd door de uitspraak van de directeur voegde ik aan zijn opmerking de zin toe; “ terwijl zij zich toch al op glad ijs bevonden” Hij schreef mijn vrolijke noot zeker te waarderen en vroeg als psychoanalyticus of ik via humor indirect kenbaar wilde maken er toch ook bij te willen zijn.

Eros oftewel seksuele hartstocht brengt ons ‘in beweging’. We zijn vervuld van een verlangend vooruitzien naar de ander. De vitale erotische aantrekkingskracht kan ons in vuur en vlam zetten. Het geeft ons enerzijds vleugels, maar kan ons evenwel beklemmen en ondersneeuwen. We leven letterlijk in de spanning tussen het verlangen naar vervulling en de angst voor een het mislukken. Wanneer de begeerte is vervult verdwijnt hij al dan niet tijdelijk van het strijdtoneel wat als een gemis ervaren kan worden. Door het onstuimige bestaan van onze emoties schaatsen we soms een scheve schaats of zakken zelfs door het ijs.

Na mijn antwoord dat zelfs wanneer de nascholing alsnog zou plaatsvinden ik liever zou gaan schaatsen met mijn vrouw heb ik niets meer van de directeur vernomen. Onderbroekenlol kent gelukkig grenzen.