Raar land

Peter de Bruijn 26 jan 2017

Ik woon in India. Ik wilde nooit lang in India wonen, maar door omstandigheden woon ik er inmiddels wat langer dan verwacht.

India is voor Nederlanders vaak een raar land waar veel dingen volledig onbetrouwbaar zijn. En dat laatste klopt. Zo is het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om een goede objectieve krant te vinden. Journalisten zijn vaak vastgeroest in meningen of het zijn schijtlaarzen die liever op de vlakte blijven. En natuurlijk, journalistiek is een lastig vak. Zo werd onlangs een interview met een hoogleraar gepubliceerd die onderzoek deed naar nogal schokkende gedachtengangen binnen een bepaalde religieuse stroming. Dat werd de journalist niet in dank afgenomen. Als je niet schrijft wat de lezer wil horen dan lig je er snel uit.

Het is ook een land waar tegenwoordig iedereen maar aangifte tegen elkaar doet als iets ze niet zint. Het is dan gemakkelijk om de slachtofferrol aan te nemen, aangifte te doen en vervolgens rechtzaken aan te spannen voor compensatie. Rechtzaken die uiteraard wel allemaal gefinancierd worden door de belastingbetaler. En om dan over de politici nog maar te zwijgen. Leugenaars, egotrippers en profiteurs. De een nog idioter dan de andere.

Ik probeer geregeld de media te volgen, maar dat is vaak lastig in India. Maar als het lukt, dan zie ik werkelijk de meest idiote dingen. Zo zag ik de afgelopen maanden bijvoorbeeld een misschien wel aankomend politica op nationale televisie liegen over bewegende beelden die ze zag van Trump. Maar zo las ik ook over een minister van Justitie die belangrijke informatie achterhield om vooral iedereen koest te houden en ik las over een politicus die veroordeeld is voor discriminatie maar toch uitermate populair is. Een ander idioot verhaal wat ik tegen kwam ging over een politica die op kosten van de belastingbetaler een tijdje in het buitenland aan het werk ging voor Clinton en zelfs op kosten van dezelfde belastingbetaler een boekje schreef. Ook idioot is een politiek leider die in zijn speeches openlijk Obama plagieert en hardop denkt dat hij eigenlijk wel heel erg veel op Obama lijkt.

Nou is India natuurlijk een opkomend land waar veel dingen nog niet echt goed ontwikkeld zijn. Een goede internet verbinding is er vaak niet. Vaak valt de stroom uit of mijn breedband verbinding valt weg omdat een koe een kabel uit de grond trekt.

Nee, het valt nog niet mee om het Nederlandse nieuws te volgen vanuit India.