Nieuwjaar-lebber

Jerry Straub 5 jan 2017

6 januari 2017. Onthoud die datum. Driekoningen. De uiterste datum dat het nog mag: De Nieuwjaarswens.

Gelukkig Nieuwjaar! Smak, smak, smak.
Beste wensen nog! Smak, smak, smak.
Happy New Year! Smak, smak, smak.

Maar op 7 januari 2017 is het klaar. Geen Nieuwjaarswens meer voor de Nieuwjaarmens en over en uit voor de Nieuwjaar-lebber. De Nieuwjaarspolitie is al in de hoogste staat van paraatheid en pakt zonder pardon iedereen op die het in zijn botte hoofd haalt om na 6 januari nog te lebberen.

Dat is ook goed nieuws voor de vrouwen. Of niet? Waarschijnlijk zijn de muurbloempjes die met smart op de mannenzoen zitten te wachten hier helemaal niet blij mee. Dat geldt ook voor de extreem verlegen man, de vrouwschuwe nerd, de geheime aanbidder, de zoengrage seniele oom en de opdringerige collega met die onaangename odeur.

Juist voor hen is de jaarwisseling een zege, het absolute walhalla om wanhopig van verlangen direct na de jaarwisseling elk vrouwmens ongevraagd en ongeneerd te mogen zoenen.

Het is daarom, en dat weten maar weinigen, dat de meeste vrouwen tot 7 januari vrij nemen. Anderen blijven tot Driekoningen binnen met de deur op slot en de gordijnen dicht. En elk jaar rondom deze tijd zijn werkgevers als de dood voor voor die ene en tegelijk enorme piek van het ziekteverzuim.

De Nieuwjaar-lebber is ook nog eens ontzettend tijdrovend en oogt afschuwelijk onhandig. In ons land is de etiquette drie zoenen. Drie!!! Al die botsende hoofden door het veelvuldig voorkomende motorische misverstand dat hoofden tegen elkaar doet botsen als twee hoofden dezelfde kant op zoenen. De geliefde en gehate Nieuwjaarslebber heeft opeens veel weg van een kopstoot.

Zit je in een flexibele kantoortuin met veertig collega’s waaronder twintig vrouwen, dan ben je zomaar zestig klapzoenen verder. Inclusief priepraat gaat dat ook nog eens ten koste van je lunchpauze. En als je pech hebt zit je na afloop van al dat gelebber, waaronder die goedbedoelde kopstoten zomaar bij de Eerste Hulp.

Ik heb zo te doen met al die vrouwmensen.

Werkgevers willen nu hun CAO’s aanpassen en de Nieuwjaarlebber verbieden.
En dan lebberen we elkaar niet meer af maar houden het afhankelijk van de salarisschaal clean en kort met de boks of de high-five.

En dat mag ook na 6 januari.