Mensen met een DSLR-camera

simoneswinkels 27 jan 2017

Er zijn naar mijn mening drie type fotografen: De professionele fotograaf, de hobbyfotograaf en iemand die gewoon een DSLR-camera bezit.
Wat bedoel ik hier nou mee? Je kan je camera op automatische stand zetten en er een beetje lukraak op los schieten, maar je kan ook een bepaalde instelling gebruiken omdat je van mening bent dat dit de foto mooier maakt. Ik denk dat ik na een vierjarige fotografieopleiding toch wel kan zeggen dat ik bij de groep van de professionele fotograaf hoor.

Ik krijg vaak zat foto’s te zien van mensen die zichzelf fotograaf noemen, maar eigenlijk gewoon een doodnormale klikker is. Geef diegene een telefoon met camera en je krijgt hetzelfde resultaat. Ze laten hun foto’s door mij beoordelen en zijn beledigd als ik behoorlijk wat commentaar en tips geef. Is dat dan niet wat je wilt? Wil je niet dat je foto’s beter worden?

Ik zie dan ook dezelfde mensen op Facebook foto’s online zetten van een bloemetje – in een willekeurig kader – met de achtergrond onscherp. Let me break it to you: Iedereen kan dit.
Wat mij dan nog meer ergert, zijn de complimentjes die onder deze facebookpost gezet worden. Een veel gebruikt compliment is: “Wow, je hebt echt talent! Je moet hier wat mee gaan doen!” Mijn vingers tintelen dan boven het toetsenbord om ze een les te geven, maar ik weet beter, gelukkig.

Dus, mensen met een DSLR-camera, zet die automatische stand eens af en ga leren! Maak fouten, besteed één uur aan het maken van de perfecte foto, neem desnoods een cursus. Zorg dat je promoveert van ‘eigenaar van een DSLR-camera’ naar ‘hobbyfotograaf’ of misschien zelfs ‘professioneel fotograaf’. Ik hoop dat mensen eens gaan inzien dat als je een DSLR-camera bezit, niet meteen een fotograaf bent.