Jongeren en pensioengelden

Freec01 31 jan 2017

Jongeren werden al eerder gefopt door Jetta Klijnsma. ‘Omdat we allen langer doorwerken, verlagen we de pensioenopbouw’. Door de lagere pensioenpremieaftrek inde zij 1,5 MILJARD euro extra loonheffing. Ondanks de stijging van 600 miljard euro (2008) naar bijna 1400 miljard euro (2017) van de gezamenlijke pensioenfondsen komt deze staatsecretaris van SZW wederom met een nieuwe vondst op de proppen, inhoudende dat wanneer er in de pensioenfondsen tegenvallende resultaten van beleggingen zijn, de rente geen maatstaf meer is, dus korten. Als de beleggingen hoog uitvallen, ja, dan telt de door de Europese Centrale Bank (ECB, een instituut van de EU) kunstmatig laag gehouden rente, dus eveneens korten. Bij Klijnsma zit de pensioentrekker altijd aan de verkeerde kant van de toonbank. Volgens Klijnsma zijn de vermogens van pensioenfondsen allemaal ‘gemeenschapsgeld’, wat volstrekte onzin is. Het voor de werknemer uitgestelde loon is bij een fonds gestald om daaruit – bij leven – dit loon als pensioen te ontvangen.
Barbara Baarsma is gevaarlijk omdat zij twee feitelijk onverenigbare functies bekleedt, namelijk directeur van de RABObank én sinds 2012 kroonlid van de Sociaal Economische Raad (‘de SER’). Dit orgaan adviseert de regering. De banken, verzekeringsmaatschappijen en de regering trachten alle jaren toegang tot de grote pensioenvermogens te verkrijgen.
Banken, de RABObank voorop, bekend van de LIBOR fraude, willen graag dat pensioenfondsen investeren in waardeloze hypotheken van veelal onder water staande huizen. Je moet wel gek zijn om daar in te trappen. Zo begon namelijk de bankencrisis in Amerika. Verzekeringsmaatschappijen, met AEGON als promotor, willen graag de taak van de fondsen overnemen door ‘één groot pensioenfonds’ te maken. Door de woekerpolissen weten we hoe onbetrouwbaar ze zijn.
Het trio Baarsma, Kleinsma en Rutte is fataal. Want de regering maakt het helemaal bont. Rutte wil toe ‘naar een systeem waarin de mensen een individueel pensioenpotje opbouwen’. (…) Rutte ‘wil ook dat mensen hun pensioenpot kunnen gebruiken om hun huis af te lossen.’ Langs andere weg hetzelfde doel: de hypotheekschuld wegwerken. Dat dan de jongere GEEN PENSIOEN OVERHOUDT doet blijkbaar minder ter zake. Wel kan worden toegejuicht dat fondsen een kring vormen waarin voor de uitvoering van pensioenregelingen de kosten van administratie en beleggen samen worden gedeeld. In ons aller belang – Baarsma, Klijnsma en Rutte: handen af van ONS uitgesteld loon!