Hopman Herman bestaat niet meer

Sandra Vogels 29 jan 2017

Wie aan Scouting denkt, denkt al snel aan: Uniformpjes zoals Hugo Boss ze ontwierp voor de Hitler Jugend, insignes en natuurlijk aan hopman Herman die de paden op en de lanen afgaat met zijn verkennertjes achter hem aan in een lange rij (liefst ook nog zingend over een potje vet wat op de tafel is gezet). Zo is Scouting helemaal niet, gelukkig! Hopman Herman heet gewoon Herman en de kinderen hebben vaak gewoon een leuke hoodie aan tijdens club en als de kids al zingen, dan rappen ze de nummers van Broederliefde en andere populaire groepen.

En weet je wat ook een verademing is: Geen schreeuwende ouders en trainers langs de kant, geen kinderen die elkaar uitmaken voor homo of kankermongool. Mijn jongste (10) zit naast scouting ook op voetbal, in de E1 en elke zaterdagochtend is het weer raak. Ouders die elkaar in de haren vliegen, kinderen die onderuit geschopt worden, uitgescholden worden en trainers die zuchtend, steunend en roepend langs de kant staan. En om maar te zwijgen over hoe men tegen een nog jonge scheids tekeer gaat. Respect en acceptatie is hier ver te zoeken. Samen werken?? Neuh.. als je iets minder goed bent of als je iets minder in het groepje past, krijg je gewoon geen bal toegespeeld. Geef mij maar Scouting waar iedereen meetelt en waar presteren iets minder aanwezig is.

Nee, Scouting is gewoon kei kapot vet gaaf. Je hoort ergens bij en je mag zijn wie je bent ongeacht waar je vandaan komt, wat je geaardheid is of wat je geloof is. Daarnaast is bewezen dat kinderen met een scoutingachtergrond vaker uitgroeien tot zelfstandige en succesvolle mensen. En daar zijn we met zijn alle trots op.

Scouting draait volledig op vrijwilligers. Al die vrijwilligers dragen hun steentje bij aan de toekomst van onze scoutingkindjes. Deze vrijwilligers hebben bijna allemaal zelf ook bij Scouting gezeten en draaien naast hun studie of baan een volledige scoutinggroep. Gaan met de kinderen op kamp en op weekend en hebben de volledige verantwoordelijkheid over een groep kinderen dan wel jong volwassene. Dit doen zij allemaal in hun vrije tijd, voor niks, noppes, nada omdat ze het leuk vinden om die kinderen te zien genieten.