Het recht op verdommenis
Sonja’s ogen tasten het gezicht van haar zoon af. Nick zit met zijn hoofd voorovergebogen. Uit zijn binnenste stijgt een kreet omhoog. Het doet Sonja denken aan een gil uit de hel. Nick kreunt en opeens lacht hij. Zijn gezicht vertoont een grimas.
Sonja’s keel knijpt dicht. Help mijn zoon toch! denkt ze. Met een smoes lukte het haar Nick te bezoeken in de psychiatrische instelling waar hij inmiddels twee weken gedwongen is opgenomen.
In het hoofd van Nick gaat de bezoeker psychose als een dolleman tekeer. Diens stem hitst hem op, zegt dat hij geen antipsychoticum nodig heeft en zo weinig mogelijk moet eten.
‘Kan ik iets doen om ervoor te zorgen dat Nick onder dwang medicatie krijgt toegediend?’ vraagt ze even later aan een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Hij wrijft over zijn voorhoofd. ‘Dan komt er een onafhankelijk onderzoek. Dat kost weken. Op de eerste plaats staat een systeemgesprek.’
Sonja kijkt hem vertwijfeld aan.
‘Het gezin zien wij als een systeem. De psychiater voert eerst een gesprek met uw zoon, met u en andere gezinsleden.’
‘Nick vindt zichzelf te dik. Eet mijn zoon wel?’
‘Hij neemt een beetje eten mee naar zijn kamer. Soms voeren wij een kort gesprek aan de deur. Hij laat niemand toe. Nick heeft recht op privacy. Als hij agressief was geweest, had hij allang medicatie gehad.’
‘Maar mijn zoon denkt dat buiten de deur criminelen zijn. Hij geneest zichzelf. Dat roept hij al anderhalf jaar. Het ligt immers aan zijn ogen dat hij dingen ziet die regelrecht uit een horrorfilm komen.’
Met een klap doe ik mijn laptop dicht. Sonja’s mail duizelt me. Als ‘moeder van’ in de wereld van de psychiatrie voel ik haar pijn. Hoeveel hartzeer bezorgt de geestelijke gezondheidszorg ouders in 2017?
Het zelfbeschikkingsrecht is een monster dat de kaken van de psychiatrie vermorzelt tot het recht op verdommenis.
Ik hoop dat het Schakelteam Personen met Verward Gedrag Nick niet tussen wal en schip laat vallen. Hun gelijknamige schakelprogramma belooft persoonlijk en maatschappelijk leed zoveel mogelijk te voorkomen.
Geef Sonja hoop op een betere toekomst voor haar zoon. Dat willen we toch allemaal voor onze kinderen?