…en een gelukkig nieuw ongeluk

10… 9… 8… Het lijkt wel een raketlancering. 7… 6… "Kom nou!" roept mijn familie terwijl ze aftellen. 5… 4… 3… Ik doe snel de deur van mijn kamer dicht en ren naar beneden. 2… 1… "Gelukkig nieuw jaar!" roept iedereen in koor. Gezellig hoor. Oliebollen staan er half aangevreten bij, het ziet er niet naar uit dat die ooit nog aangeraakt zullen worden na het obesitas-verwekkende eetpatroon van de vrouwen in huis. Felicitaties overal, snel het gebruikelijke sturen naar de groepsapp. Wat een commotie zeg, dat vervangen van de jaarkalender.

En dan gebeurt het. *KNAL* Het hele huis schud. Denk je dat het iets ergs was? Een gaslek of een autobom? Nee hoor. Het was gewoon vuurwerk. Zo gaat dat bij ons. *BOEM* Dat was een heftige. De ramen trillen nog na wanneer de volgende voltreffer toeslaat. De lucht staat in brand. Het lijkt wel de Derde Wereldoorlog. Maar ja, traditie. Ik ren weer naar boven in de gebruikelijke stress die ik deze periode altijd heb. Ja hoor, in mijn kamer zit het zieligste hoopje vacht dat ik ooit heb gezien. Mijn kat, verscholen onder de beschermende bunker genaamd de kleerkast. De kamer flikkert iedere keer dat er vuurwerk af gaat, ook al zijn de gordijnen dicht. Door de kieren in het huis komt de rook van het vuurwerk van de buurjongens. Raketlancering zei ik? Er komt in ieder geval evenveel rook vanaf. Daar zit ik dan weer. Met een doodsbange kat op schoot. Leuk hoor.

Dit klinkt misschien overdreven, maar dit is hoe het er echt aan toe gaat, ieder jaar weer. Ik vraag me af welk gedachtepatroon de mensen zouden hebben die dit hadden bedacht. Eigenlijk is het absurd. "Laten we bij het verwisselen van de jaarkalender buskruit en dynamiet afsteken waar we dan zwavelbindingen in doen voor de kleur!" luidt het in de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordiging staat versteld van zo’n opmerkelijk goed idee.

Bommetjes afsteken ter viering van het nieuwe jaar. Met alle gevaren van dien. Niet alleen direct gevaar, zoals de knal zelf, maar ook de rook die vol carcinogene stoffen zit. Lekker ademhalen in een kankerverwekkende substantie. Wilde en tamme dieren die van ellende niet meer weten wat te doen. Menselijke doden en gewonden. Het feit dat Zwarte Piet bijna afgeschaft wordt (want Zwarte Piet is oh zo gevaarlijk voor de samenleving) en men zich niet eens een beetje druk maakt om vuurwerk is bizar.

Gelukkig nieuw jaar hoor! Oh, zonde van je oog. Sorry voor de astma. Maar het mag niet afgeschaft worden hoor – het is te ‘leuk’.