Dictator Donald

inezarts 31 jan 2017

Donald J. Trump, Waar bent u mee bezig? Wat zijn de drijfveren achter uw uitspraken en beslissingen? Dat zou ik deze man graag eens willen vragen. Niet dat wij hem iets kúnnen vragen. Hij heeft er voor gezorgd dat een dialoog met hem onmogelijk is geworden. Hij kan niet rechtstreeks onder vuur worden gelegd door de media. Meneer Trump praat niet meer met de media. De media deugt en is niet te vertrouwen. Dat vind ik een nogal generaliserende uitspraak. Niet iedere journalist publiceert hetzelfde stuk over hetzelfde onderwerp. Niet iedere journalist is hetzelfde. Maar volgens Trump liegt de media. Met andere woorden, volgens hem moet je niet geloven wat de media publiceert. Je moet hém geloven. Wat Trumpt zelf roept is de waarheid en geweldig.

Ook iedereen die zegt dat de klimaatverandering bestaat liegt. Volgens Trump. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat de webpagina van het Amerikaanse milieu instituut over de klimaatverandering niet meer online staat. EPA werkers mogen niet meer met journalisten of social media praten over dit onderwerp. Waarom, meneer Trump? Waar bent u zo bang voor? In Amerika, waar vrijheid zo belangrijk is, mogen mensen die iets anders vinden dan Trump hier niet meer voor uitkomen. Niet als het gaat over de klimaatverandering in ieder geval. Terwijl mensen van een milieu instituut, lijkt mij, best wel weten waar ze het over hebben. Ik zou denken dat zij meer van het klimaat en de klimaatverandering afweten dan Trump. Maar ja, Trump vindt van niet. Hij vindt blijkbaar dat hij degene is die bepaalt wat waar is en wat niet. Gebaseerd op wat? Vraag ik me af. Het lijkt er op dat de gut feeling van Trump genoeg is om dergelijke kwesties te bewijzen. Als iemand iets roept wat tegen Trump ingaat is dat een complot tegen hem.

Waar is deze man mee bezig? Hij wil dat iedereen alleen naar hem luistert. Hij zegt: Amerika first! En sluit de rest van de wereld beetje bij beetje buiten. De media in Amerika liegt. Wat Trump zegt en tweet is waar. Daar zou niemand aan moeten twijfelen. Ik wil niet gaan complot denken. Maar waar lijkt dit op? Juist ja, dit is de manier van werken van een dictator. Zou dat zijn waar deze man mee bezig is? Amerika manipuleren en het worden van een soort van dictator? Is dát zijn drijfveer? Ik schrok ervan toen deze vraag in mijn hoofd opdook. Ik ben Trump niet. Ik zeg niet dat dit waar is. Sterker nog, ik hoop dat het niet waar is. Maar zijn regeerstijl heeft nogal wat overeenkomsten met een dictatorstijl.