Bekvechten is voor in de kroeg!

Niels Lunsing 30 jan 2017

Elke partij doet de komende tijd flink zijn best om een prachtig verkiezingsprogramma te lanceren voor de potentiële kiezer op 15 maart. Zeer interessant om te volgen wat de speerpunten zijn die partijen door je strot proberen te drukken. Toch zou het debat, wat op tv de laatste jaren een verschrikking is om te aanschouwen, inhoudelijker moeten. Mijn walging zit hem in de onbereidwilligheid van partijen om te luisteren en te zoeken naar mogelijkheden. Volgens mij is het de bedoeling dat meerdere partijen een regering vormen?!
Sensatie op tv is er genoeg, vooral in het weekend. Laten we de politiek dan weer serieus nemen en niet als kijkcijferkanon door elke politiek leider te beoordelen op zijn skills als debater. Wanneer je in 3 minuten niet je speerpunten kunt benoemen en de tegenstander kunt kleineren, aanvallen op zijn of haar programma, heb je verloren? Mensen die nauwelijks politiek volgen zien iemand die er stotterend doorheen moeten walsen als ze een slechte dag hebben. Vervolgens is diegene dan een verliezer met misschien wel het beste programma voor Nederland. Ik blijf het bijzonder vinden hoe je dit kunt inzetten als graadmeter van de landelijke politiek. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die de nuance wel doorgronden in zo’n debat. Het gaat mij om een groot deel van de kiezers die in dit geval minder doortastend zijn en met beknopte informatie afgaan op hun oordeel.
Als we niet eens bereid zijn om te luisteren naar elkaar, wat is dan nog de houdbaarheid van het politieke debat? Onlangs las ik dat mensen al moeite hebben met een houdbaarheidsdatum in de winkel. Als mensen het verschil niet weten tussen ‘tenminste houdbaar tot’(t.h.t.) en ‘te gebruiken tot’ (t.g.t.) is een verandering in een tv-debat misschien ook wel te optimistisch. Misschien kunnen we de duur van het debat aanpassen, zodat iedereen iets meer kan vertellen. Of het decor? Bij de PvdA allemaal rode rozen op de achtergrond als fractievoorzitter Asscher het woord neemt. En bij de PvdD loslopende kippen en varkens laten rondrennen als afleidingsmanoeuvre wanneer Marianne Thieme op dreef is. Een show is snel gemaakt en daar hoop ik dan ook vooral MINDER van te zien in het debat. Mocht een verandering in het debat dit jaar nog niet plaatsvinden, dan hoop ik wel dat er de komende jaren veranderingen plaatsvinden op het gebied van innovatie in het politieke bestel. Alleen door te experimenteren kan de kloof tussen burgers en bestuur kleiner worden.