Bond tegen vouwfietsen

ben schaafsma 31 jan 2017

De Bond tegen vloeken bestaat 100 jaar. Wat mij betreft een mooi moment om de bond op te heffen. Door de veramerikanisering van ons taalgebruik roepen we al jaren poep! of neuk! in het Engels als we ons hoofd stoten of op onze vingers slaan. Die woorden vertegenwoordigen geen waarden die door een bond zouden moeten worden beschermd.

De Bond tegen vloeken neemt vooral treinreizigers op de korrel. Dat is een goede inschatting. In het openbaar vervoer is het risico op schelden en vloeken onder reizigers groot. Daarom worden we op koude perrons via posters bestraffend door de Bond toegesproken om toch vooral geen papagaaien te zijn.

Ik heb nooit begrepen waarom de Bond zich niet inzet om de bronnen van irritatie weg te nemen. Wij vloeken en schelden niet voor niets. Is het niet veel beter om mensen via de posters op te roepen om niet links stil te staan op de roltrappen? De economische schade door files op de snelwegen loopt op naar ongeveer een miljard euro per jaar. Dan zal de schade als gevolg van de volkomen onnodige files op roltrappen in de stations toch zeker een miljoen bedragen. Deze roltrapfiles van scheldende reizigers worden veroorzaakt door vrolijk babbelende mensen aan de linkerkant van roltrappen. Een mooie taak voor de Bond!

De Bond tegen het vloeken zou zich ook moeten inzetten tegen de groei van het aantal vouwfietsen in treinen. Deze onhandelbare dingen zijn een bron van ergernis voor elke spitsreiziger. Niet alleen omdat ook vouwfietsen files op roltrappen veroorzaken. De kans op blauwe plekken voor de medereiziger is door deze ondingen niet gering. Vouwfietsers zijn niet allemaal even handig en er valt genoeg te vloeken als je een trapper van een vieze fiets in je knieholte voelt. Daarbij hebben vouwfietsers de gewoonte om de fiets aan de stang in het portaal te ketenen en zelf in de coupe te gaan zitten met een gezicht van “ik hoor er niet bij”. Ze hebben niets te maken met scheldende in- en uitstappers die struikelend over vouwfietsen hun reis proberen te vervolgen.

De Bond tegen vloeken zal volkomen overbodig worden wanneer de Bond tegen vouwfietsen wordt opgericht.