Alfabetisch gezien

BoukjeW 26 jan 2017

In de wachtkamer van mijn huisarts hangen posters met gedichten. Nu is het zo dat de meeste mensen die daar zitten te wachten niet op hun best zijn. Hoestend en proestend, bleekjes, zuchtend omdat het spreekuur weer uitloopt, gespannen voor een uitslag of stiekem krabbend aan jeukende lichaamsdelen. Uitzondering hierop zijn trouwens kleine kinderen. Die sjouwen vrolijk rond met voorleesboekjes en gooien lekker de speelgoedkist leeg. Ergens in het opgroeiproces lijkt op dat gebied iets mis te gaan. Maar dat terzijde.

Eén van de gedichten die er hangt is van Jules Deelder en heet Alfabetisch:

Alfabetisch gezien
Staat alles voor niets
Adam voor Eva en
Auto voor fiets

Hel komt voor hemel
Duivel voor God
Haat staat voor liefde
Sleutel voor slot

Dood komt voor leven
Donker voor licht
Zes staat voor zeven
Maan komt voor zon

Dicht staat voor open
Ledig voor vol
Beneden voor boven
En tegen voor voor

Nu is een gedicht iets dat iedereen op zijn eigen manier voelt en interpreteert, maar in mij kwamen ietwat deprimerende gedachten op zoals "Ook dat nog" en "De wereld is al zo’n zootje en nu blijkt dat ook nog alfabetisch te kloppen". Het werkte bij mij niet echt wachtkamersfeerverhogend en ziekteprocesversnellend zullen we maar zeggen.

En toen moest ik ineens denken aan de training Omdenken die ik een tijdje geleden heb gedaan. En die ik iedereen aanraad, want het is echt leuk om te doen! Je wordt een dag ondergedompeld in het omdenken, om vervolgens (in ieder geval tijdelijk) out of the box happend naar adem weer boven te komen. Om er daarna op de meest rare momenten aan te denken. Bijvoorbeeld in een wachtkamer. Met een ietwat deprimerende poster.
Omdenken werkt met strategieën. Ik heb het gedicht Omgekeerd en Bekrachtigd. Tenminste dat denk ik, zo niet, dan heb ik de training misschien niet helemaal begrepen. Maar dan valt het vast wel onder een andere omdenkstrategie. Hierbij mijn omgekeerde versie. Die volledig los staat van de kwaliteit van Jules Deelder zijn gedicht, maar die mij een beter gevoel geeft. En de wereld in ieder geval alfabetisch iets mooier laat lijken:

Alfabetisch gezien
Staat alles voor niets
Jezus voor Judas
Cabrio voor fiets

God komt voor Satan
Hemel voor vagevuur
Liefde staat voor wrok
Aangenaam voor guur

Levend komt voor ter ziele
Licht voor zwaar
Zon staat voor zonnesteek
Bescherming voor gevaar

Bomvol staat voor ledig
Boven voor onder
Open voor potdicht
En feest voor gedonder