YES voor vrijwilligerswerk

NoeneKazarjan 20 dec 2016

‘Wie dacht altijd dat vrijwilligerswerk alleen koffie rondbrengen bij ouderen is?’ Ik steek na wikken en wegen mijn vinger omhoog, na een paar kreten van ongeloof gaan er meer vingers omhoog. Naar aanleiding van de pitch van een nieuw vrijwilligers centra brainstorm ik mee over een aantal vraagstukken, omringd door al mijn collega’s.
Hoe verander je die ingewortelde imago? Op papier kunnen we veel neerpennen, in de praktijk moet het allemaal nog blijken natuurlijk.
Vrijwilligerswerk is veel meer dan koffie rondbrengen bij ouderen. Het wordt gekenmerkt door een veel dieper laag en de taak an sich is essentieel. In dat specifieke scenario is het overbruggen van een generatiekloof, het is contact maken, leren van elkaar, iemand helpen en iets doen zonder er wat voor terug te krijgen erg kostbaar.

Ieder die denkt dat vrijwilligerswerk ophoudt bij koffie rondbrengen, heeft het mis. Vrijwilligerswerk is werk wat je doet zonder er financieel op vooruit te gaan. Dat werk kan zo divers zijn als wat.
Echter krijg je er heus wel wat voor terug. Veel mensen roepen ‘een goed gevoel!’. Ja, dat uiteraard ook. Maar je leert samenwerken, vergaart expertise in een bepaald gebied, leert gelijkgezinden kennen, wordt geïnspireerd door hetgeen wat je doet.
Je daagt uit en wordt uitgedaagd. Je verlaat je eigen comfort zone en stapt iemand anders comfort zone in. En hoe moeilijk dat ook soms kan zijn, je doet het uiteindelijk toch. Je leert dat geven veel leuker is dan ontvangen. En om mezelf tegen te spreken: je ontvangt ontzettend veel. Je moet het alleen willen zien. En het is ook niet alleen weggelegd voor mensen met tijd en geen behoefte aan geld; in veel gevallen is het flexibel. En ook dat… moet je alleen wel willen inzien.