Wens voor het nieuwe jaar. Stoppen met stotteren

Harrie Schröder 5 dec 2016

Een eenvoudige manier om het van stotteren af te komen zou voor heel veel jongens en meisjes, maar ook ouderen , een heel mooie wens zijn in het aankomende nieuwe jaar.

Veel mensen hebben voor het nieuwe jaar al een goed voornemen in gedachten ;stoppen met roken ,beetje beter hun best doen, eerst luisteren en dan pas oordelen alles kan maar voor diegene die stottert zal het allemaal worst wezen die wil alleen maar gewoon goed kunnen praten.
Ik was zelf ook een stotteraar tot zeker mijn twintigste jaar en soms blijf ik nog wel eens ietsjes “hangen ” in een zin , maar dat komt door mijn enthousiasme en wil dan iets te snel.
Vooral als ik een beetje te ad rem reageer moet ik iets op de rem gaan staan maar eerlijk is eerlijk ik praat nu graag en kan soms aardig uit de hoek komen en juist dat deed me pijn toen ik sprak met een uitzendmedewerker die wachtte tot hij in dienst kon en zodoende tot die tijd een tijdelijke baan had aangenomen.
Hij stotterde altijd al vertelde hij mij in voortdurende gestotter woorden en het was gewoon sneu voor hem. Het deed me denken aan de tijd dat ikzelf op de lagere school zat en dat je je vinger op kon steken als je het antwoord wist op de vraag van de leraar maar het niet deed omdat je bang was dat je ging stotteren. Dus dan stak je geen vinger meer op en men sloeg je later dan ook maar over omdat men dacht dat je het niet wist want je stak immers nooit een vinger op.
Gepest worden welke stotteraar heeft die ervaring niet! Jouwe zinnen afmaken, om je te helpen? zeg het maar in een keer als aanbeveling aan jouw adres , dus dingen waar je niets aan hebt.
Mijn manier , en de jonge die in dienst ging was er mee geholpen en heel blij mee, om van het stotteren af te komen is!!
Dus geen vermijding of vluchtdrang of trucjes meer maar gewoon rustig voor jezelf doen ,want jij moet het doen jij moet verder!
Dus mijn manier is simpel : gewoon rustig inademen en daarna heel rustig uitademen doe dat een paar keer heel rustig en probeer dan , naar enige tijd oefenen, tijdens het uitademen iets uit. Ga iets voorlezen of neem een zin in gedachten en zeg die dan tijdens het uitademen . Het moeten zinnen zijn die je in één adem kunt zeggen zonder dat je in ademnood komt “dit is heel belangrijk” ,maar blijf vooral rustig en oefen rustig door in je eentje en eigen tempo.
Wil je het na verloop van tijd laten horen hoever je bent blijf vooral goed en rustig uitblazen en na verloop van tijd praat je gewoon.
Een stottervrij 2017 gewenst