Weg met die mobiel!

[email protected] 13 dec 2016

Je rijdt op de snelweg en je zit een auto voor je invoegen met hoge snelheid, maar zodra hij weer in de rechterbaan rijdt trapt hij boven op de rem en begint hij te slingeren, meteen weet je hoe laat het is. Zelf geef je wat extra gas en haal je de auto voor je in, en ja hoor, daar zit die bestuurder omlaag te kijken naar een schermpje. Meer bezig met z’n sociale leven dan zijn medeweggebruikers. Deze keer is zijn inhaalmanoeuvre misschien goed gegaan, maar volgende keer kan het heel anders lopen.
De dalende trend van de voorgaande jaren werd in 2015 doorbroken toen het aantal auto ongelukken met 8% toenam. Veel mensen wijzen naar de smartphones als oorzaak en dat is geen gekke conclusie. Het mobiele telefoon gebruik is de laatste jaren fors toegenomen. Jaarlijks vallen er ongeveer 600 verkeersdoden als gevolg van telefoongebruik in het verkeer. Ik schrok toen ik dat las. Het komt allemaal door onze verslaving aan die kleine apparaatjes, ik heb het zelf ook. Zodra ik mijn telefoon voel trillen, verschijnt dat ding meteen uit m’n broekzak. Dit maakt misschien niet zo veel uit als je rustig achter je bureau zit, maar achter het stuur is het een heel ander verhaal. Even niet opletten en je zit zo bovenop de vrachtwagen die voor je rijdt. Dan kom je wel even wat later thuis dan je zo net vertelde aan je vrouw.
Maar ik kan het wel tegelijk, ik doe het zo vaak en het is nog niet misgegaan. Het feit dat je aan het appen bent op je mobiel, betekend gelijk al dat je niet meer kunt opletten. Het menselijke brein kan simpelweg niet twee dingen tegelijk doen, ook al claimen zoveel mensen dat ze dat wel kunnen. Een berichtje tikken op een minuscuul toetsenbord vergt nou eenmaal concentratie en die auto voor je hoeft maar een keer hard te remmen of je kan nooit meer die telefoon gebruiken. Ik neem toch zelf het risico, daar hebben anderen geen last van hoor ik andere mensen al protesteren. Ja, je neemt zelf het risico, maar dat risico geldt niet alleen maar voor jezelf. Het kan maar zo voorkomen dat je een kind doodrijdt, omdat jij dat ene appje belangrijker vindt dan mensenlevens.
We moeten de trend van de verkeersdoden aanpakken en dat kan heel simpel. Zodra je in die auto stapt app je degene die dat moet weten dat je een tijdje niet kan reageren en zet daarna dat toestel uit. Simpeler dan dat is het niet. Als we allemaal zo volwassen kunnen zijn en onze verslaving even onder de duim kunnen houden, hoef ik ook niet meer bang te zijn voor de auto’s die me inhalen