Waarom valt Nederland Erdogan steeds aan?

Henny A.J. Kreeft 5 dec 2016

Het Nederlandse beleid op het gebied van de internationale politiek schijnt zich de laatste tijd erg sterk te focussen op Turkije en president Erdogan. Op zich vreemd te noemen, want er zijn meer van dit soort ‘brandhaarden’ te noemen.

Opvallend in het verhaal met Turkije en de Nederlandse politiek is dat men in Den Haag, maar ook in andere Europese hoofdsteden, de coup die onderdrukt werd, pas ging veroordelen toen de coup mislukt was. Het had er alle schijn van dat men wachtte of dat de coup zou lukken. Als dit het geval zou zijn, dan wist men mogelijk van te voren dat er een coup zou komen (bijvoorbeeld via NATO-kanalen?)

Egypte
Maar waarom steeds die aanvallen op president Erdogan en de vrijheid van journalisten en de mensenrechten en de doodstraf? Waarom zijn die geluiden niet gehoord – en nog steeds niet te horen – toen de huidige Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de toen zittende president Morsi afzette, mensen liet doodschieten en de media ook aan de band legde? Maar ja, Egypte is geen Turkije en Egypte behoort tot de invloedssfeer van Israël.

Saoedi-Arabië
Maar ook over het extreem conservatieve Saoedi-Arabië wordt niets gezegd door de Nederlandse regering of andere Europese leiders als er weer standrechtelijk mensen worden vermoord, als het buitenlandse beleid van deze regering gebaseerd is op het financieren van wereldlijk terrorisme en als vrouwen en journalisten worden onderdrukt. Neen, geen kwaad woord over het land en haar beleid. Maar ja, ook Saoedi-Arabië behoort tot de invloedssfeer van Israël.

Ik zeg nog net niet dat beide landen behoren tot het idee van een groot-Israël, het plan wat steeds de kop opsteekt op verschillende sites op het internet.

Israël
Ondertussen is het land al genoemd. De Nederlandse regering – en in haar voetsporen de rest van de Europese leiders – zal nooit een kritisch woord uitspreken over het regime in Tel Aviv, ondanks de aanvallen van het regime op de Palestijnen, oppakken van journalisten, sluiten van TV-stations, confisqueren van Palestijns land en het at random executeren van Palestijnse jongeren. Neen, voor de Nederlandse regering is Israël de enige democratie in het Midden- Oosten.

Wat een grote onzin, daar het beleid van Tel Aviv steeds meer lijkt op het beleid van staatsterrorisme. Men wil in Den Haag niet op lange tenen trappen, want er zou eens een reactie komen, die men niet wil. Ik vraag me af, voor welke reactie men bang is.