The end of the Earth is up( )on us

oscar1970 13 dec 2016

December. Dat is stemmen op de Top 2000, Sinterpiet en Zwarte Klaas, kerstversiering, extra koopavonden. Voor sommigen is dat warme knusse gezelligheid, balans opmaken, bezinning. Ik heb dat ook wel eens. Dan voel ik de behoefte een column te schrijven. Zoals deze daar (g)een voorbeeld van is.

Ik was te laat. Ik had graag gestemd op de acapella versie van “So get up” van Underground Sounds of Lisbon. De clubhit van 1994 teruggebracht tot de naakte essentie, die anno 2016 meer waar is dan ooit. Geert Wilders zei het al: ons land is ziek. Sterker nog: de wereld is ziek.

Het gaat niet om vrijheid van meningsuiting of een tsunami van islamisering of vluchtelingen. Daar mag het verschijnsel mens zich druk om maken. Het zal onze aarde een rotzorg zijn of wij met dat alles wel of geen probleem hebben. Of wij conflicten uitvechten met dialoog of wapens. Of die wapens conventioneel of nucleair zijn. Die aarde, met haar onophoudelijke gedraai, redt zich prima zonder de mens met zijn Top 2000, Sinterpiet en Zwarte Klaas. Wij redden het alleen niet zonder aarde. En de huidige toestand van de aarde is reden voor rotzorgen. The end of the Earth is upon us.

Gelukkig, we hebben nog drie maanden. Geen muzikale stem, wel een politieke. The end of the Earth is up on us. Eén spatie maakt een wereld van verschil. Ik lees de programma’s van de politieke partijen. Als het gaat om energiecentrales, schaliegas en autogebruik, spelen de meeste partijen graag voor Sinterklaas en worden kosten noch moeite gespaard om tegenstanders de zwarte piet toe te spelen. Groen Links? Ik heb er vroeger op gestemd, maar erger mijzelf nu aan hun politieke gedraai. Als het gaat om onze aarde, heb ik het idee dat deze door het door Geert Wilders omschreven “nepparlement” wordt vertegenwoordigd.

Onze aarde gaat niet kapot aan tsunami’s, oorlogen of vluchtelingen. Want onze aarde heeft al tientallen tsunami’s, twee wereldoorlogen en tal van volksverhuizingen overleefd. Onze aarde gaat wel kapot aan tsunami’s, oorlogen en vluchtelingen. Omdat die tsunami’s het gevolg zijn van uitputting. De oorlogen niet om machtsgevoel, een bepaald geloof of ruwe olie, maar om voedsel, water en zuurstof gaan. Mensen vluchten omdat de aarde bij hen thuis onleefbaar is geworden. Welke partij geeft onze aarde op 15 maart een stem? In ruil daarvoor krijgt deze de mijne. So get up! Anders rest mij die beruchte slotzin van dat nummer: “goodbye my friends, goodbye world, I’ll see you in a next life.”