They Won’t Go When I (YOU) Go

Sylvia Peters 27 dec 2016

Iedereen gaat een keer en iedereen laat een diep gat achter bij de nabestaanden. Je mist hun stem, hun lach en soms zelfs het gemopper. Vaak zou je er alles voor over hebben om nog minstens één keer die dierbare aan te raken of er mee in gesprek te gaan. Helaas is dat niet mogelijk en moet je het doen met herinneringen, foto’s, film of andere dingen. Koude materialen die je koestert om toch maar die warmte in je hart voor deze persoon op temperatuur kunnen houden. Vergeten zullen we ze nooit, maar het tastbare gevoel neemt met de jaren af.

Soms laten mensen iets achter waardoor je ze makkelijker kunt blijven herinneren zoals ze waren. Zeker als je de persoon niet persoonlijk hebt gekend. Neem bijvoorbeeld de muziek iconen die dit jaar zijn overleden. Onder andere David Bowie, Prince, Leonard Cohen, voor ons allemaal letterlijk onbekende personen, maar mensen die een enorme indruk hebben achtergelaten. De nummers die zij hebben uitgebracht, hebben herinneringen gemaakt over de hele wereld. Ze hebben een onsterfelijkheid gecreëerd voor onbekende nabestaanden. Zo ook met George Michael, die zijn nummer ‘Last Christmas’ nu wel een hele bijzondere betekenis heeft gegeven.

Hoeveel vrouwen én mannen hebben in het verleden niet zwijmelend naar de bijbehorende clip gekeken? Wensend dat zij daar liepen, tussen die vriendengroep in de sneeuw? Voor hoeveel mensen zorgde dit nummer niet voor het ultieme vriendschap gevoel als het gedraaid werd tijdens een feestje met vrienden? Maar het ging niet alleen om dit nummer. George Michael was niet alleen een icoon in de muziekwereld. Hij was de ‘Careless Wisper’ van de romantiek en de vertegenwoordiger van de geilheid met ‘I Want Your Sex’. Hij was de steun met zijn ‘Freedom’ en je lotgenoot met zijn ‘I Can’t Make You Love Me’. Hij was: ‘Mother’s pride’, maar ook het ‘Father Figure’.

Maar hij was ook de geheime liefde van vele meisjes en tevens de teleurstelling van al die meisjes toen bleek dat zijn voorkeur elders lag. Toch kon hij je nog steeds opvrolijken met ‘Wake Me Up Before You Go-Go’ en vertrouwen geven met ‘Faith’. Hij was voor al die onbekende ‘Cowboys And Angels’ een onderdeel om hun eigen herinneringen te creëren, die hun dierbaren later weer zullen koesteren. Daarom, mr. George Micheal willen we toch nog even laten weten dat: ‘You have been loved’ en we zullen nooit ‘The Sun let go down on You!’

R.I.P.