Rutte bedondert de Nederlandse stemmer

Henny A.J. Kreeft 16 dec 2016

Mark Rutte heeft als minister-president van het Nederlandse volk, in het belang van Nederland, zijn tong rond moeten praten in Brussel om het Oekraïne-verdrag te kunnen (mogen) tekenen. Volgens de premier zijn alle geëiste garanties ingewilligd en kan hij gewoon als vertegenwoordiger van Nederland het verdrag tekenen.

Aangezien ik een heel groot voorstander van referenda ben, alleen ben ik van mening dat er in feite alleen bindende referenda (vooraf aan de datum om een wet of voorstel actief te verklaren) en corrigerende referenda (achteraf) zouden moeten komen, was ik gelukkig met het referendum over het Oekraïne-verdrag.
Eindelijk kon het volk meepraten over iets belangrijks. En dat heeft het volk ook gedaan; gezien de regels van de wet – zie de site van de overheid – was de drempel van 30% gehaald en heeft een grote hoeveelheid stemmers (nl. 61%) tegen gestemd. Een duidelijk NEE op 6 april 2016.

De premier, met zijn kabinet, heeft er negen maanden over gedaan om in Brussel het NEE van de Nederlandse kiezers te verkopen als JA, zodat Mark Rutte het verdrag kan ondertekenen.

Natuurlijk dit referendum was een raadgevend referendum; Den Haag heeft het Nederlandse volk om raad gevraagd: “Wat moeten we doen met het Oekraïne-verdrag? Moeten we het tekenen JA of NEE?”
En 2,5 miljoen Nederlandse stemmers hebben aan het kabinet de raad gegeven: “Nee, we willen niet dat het verdrag getekend wordt”. Daarmee was de vraag aan de stemmer beantwoord, want er was niets anders mogelijk dan JA of NEE. En 61% van de stemmers heeft tegen gestemd. Dus zou het toch eenvoudig voor de premier moeten zijn? Gewoon niet tekenen! Maar de premier had al van te voren aan Brussel laten merken, dat hij gewoon zou tekenen, ondanks de uitslag van het referendum.

Nu hij groen licht heeft gekregen van Brussel, is hij afhankelijk van CDA-senatoren in de Eerste Kamer, want in de Tweede Kamer krijgt hij een eenvoudige meerderheid met VVD, PvdA en de draaikonten van D66. In de Eerste Kamer schijnt – dit in tegenstelling met de Tweede Kamer – een aantal CDA-senatoren voor te gaan stemmen.

Rutte heeft de stem van het Nederlandse volk door het toilet gespoeld omdat hij een front wil vormen tegen Rusland op het gebied van Oekraïne maar ook van Syrië. Het zijn woorden van een “lord of war” want ‘we moeten een front vormen tegen het destabiliserende buitenlandbeleid van Rusland’. Ja, meneer Rutte, u trekt ons weer terug in de gouden tijden van de Koude Oorlog.