Mijn probleem met Nederland

Nederland kent een groot hoeveelheid aan tolerantie. Laten we beginnen met vuurwerk. Ik vind dit een mooie voorbeeld, omdat ik er jaarlijks last van heb.

Jaarlijks steken jongeren vuurwerk af op plekken en tijden die niet horen. Dit begint al in oktober. Een leuke avondwandeling zit er niet meer in. Het probleem gebeurt niet 24/7. Maar alsnog hoort het niet. Vanaf november kan je bijna dagelijks in Rotterdam wel een vuurwerkbom horen.

Waarom vind ik het dan zo gevaarlijk en vervelend?
Ik heb kinderen van 8 jaar rotjes zien gooien zonder dat ze om zich heen hebben gekeken of er iemand rondloopt. Kan je het voorstellen dat jou kind net uit is van school en zulke dingen doet? Nee maar het gebeurt wel. Vuurwerkbommen zijn geen grappen. Ze kunnen veel schade aanrichten. Maar zoals altijd denkt iedereen dat het hem of haar niet overkomt totdat het gebeurt.

Laten we het over het geluid hebben. Ik heb last van plotselinge scherpe harde geluiden. Ik reageer er heftiger op dan andere mensen. Mijn oren doen ontzettend veel pijn, de pijn op mijn borstkas is niet te omschrijven. Alsof ik bijna dood ga. Ik moet naar lucht happen en in paniek zoek ik naar een locatie dat mij veilig lijkt. Van buiten ziet men nauwelijks dat ik paniekerig ben. Men stelt dan ook altijd vast dat ik mezelf aanstel en het tussen mijn oren zit.

Maar waarom wordt ik beoordeelt? Hoe zit het met de mensen die juist illegale dingen doen. Is dat zo tegenwoordig. Dat als je illegale dingen doet verder in het leven komt.

Waar kan ik dan naartoe voor hulp in Nederland? Kan ik naar de politie toe? Misschien heeft de overheid een oplossing, maar nee. Ik heb meerder malen de politie gebeld, maar zonder enig idee over wie het mogelijk heeft afgestoken kunnen ze vrij weinig doen. Maar ze kunnen wel leuk op een kerstmarkt staan terwijl er pal 20 meter verderop, op een pleintje vuurwerk wordt afgestoken. Lekker is dat. Terwijl de overheid en politie ons juist moet helpen.

Maar ik ben er niet verbaasd over. De mensen met wie ik heb gesproken over de politie of de overheid zijn het allemaal met mij eens. Voor hulp ga je nog eerder naar je vijand toe dan naar de politie of de regering, want je hebt meer kans dat je vijand je helpt dan degene die dat wel zou moeten doen.

Ben ik teleurgesteld? Zeker!