Landelijke enquête: AOW-leeftijd terug naar 65 jr

Jaap Bastiaan 8 dec 2016

Leest u even mee: in België gaan de mensen op 67 jaar met pensioen, maar dan wel pas in 2030! En in Frankrijk wil de presidentskandidaat François Fillon de pensioengerechtigde leeftijd verhogen van 62 naar 65 jaar.

En in Nederland wordt de AOW-leeftijd schaamteloos verhoogd van 67 jaar naar 67 jaar en drie maanden. Want… want we worden steeds ouder. Alsof de Belgen en de Fransen niet ouder worden. Daar komt nog bij dat er zo’n 1400 miljard euri’s in de kassen van de pensioenfondsen zitten en; er toch nog veel mensen geen (vast) werk hebben en er veel mensen de pensioengerechtigde leeftijd niet eens halen en dus in een uitkeringssituatie belanden.

Maar de verkiezingen naderen en dus kun je wachten op maatregelen om de kiezers te paaien. Zo kwam Groen Links gisteren met de mededeling dat mensen met een zwaar beroep eerder mogen stoppen met werken. De partij denkt dan o.a. aan bouwvakkers, brandweerlieden en postsorteerders.

Nou, dat treft: ik ben al zo’n 25 jaar postsorteerder en dus een ervaringsdeskundige. Een paar jaar geleden kreeg last van uitslag in mijn gezicht en diarree. De huisarts diagnosticeerde: de tol van jarenlang veel te veel nachtdiensten draaien en een ernstig slaaptekort (een gehusseld slaaphormoon, genaamd melatonine), enzovoorts. Ik kreeg een recept mee en moest dagelijks melatonine-tabletjes slikken en elke dag een vitamine D-tabletje op mijn tong laten smelten. Ik draai nog steeds (te) veel nachtdiensten, simpelweg omdat er overdag te weinig werk is op het postsorteercentrum. Maar als 62-jarige heb je natuurlijk niet zoveel meer te willen en te gillen. Voor de duidelijkheid: ik doe mijn werk graag, houdt vooral van teamwork en werk gelukkig in leuke, gezellige (dream)teams. Maar AOW met 65 jaar? Heerlijk! Of een flexibel pensioen na mijn 65ste? Klinkt redelijk en is bespreekbaar.

Iets anders: steeds meer mensen verlaten de kerk en geloven dus niet meer in het hiernamaals, maar in het hiernumaals, met andere woorden: je leeft maar één keer en probeer dan zoveel en zo lang mogelijk te genieten van het leven, ook al omdat het leven zo kort is.

Natuurlijk is Groen Links niet de enige partij die bezig is met het aanpassen van de pensioengerechtigde leeftijd. Denk maar aan de SP, PVV, PvdA en 50+.

En uiteraard: GeenPeil, de frisse, fruitige, kersverse partij, stroming, meningenmachine van ex-Metrocolumnist en nu lijsttrekker Jan Dijkgraaf. Ik kan niet wachten op zijn enquête over de verlaging van de AOW-leeftijd.