Kerstlichtjes en Fredo op aarde

ben schaafsma 13 dec 2016

Het versieren van je huis in december werkt even verslavend als tatoeëren. Je begint met een klein sterretje op een onopvallende plaats. Gewoon om jezelf op te vrolijken. Een paar jaar later is er geen plekje meer vrij. De gevels van de huizen in onze Vinexwijk zijn tijdens de feestdagen bijna allemaal bedekt. Vel verlichte kerstmannen, knipperende herders en vrolijk gekleurde nieuwjaarswensen. De bomen in de tuinen vallen bijna om door het gewicht van de vele lampjes. Voor de kerstgedachte hebben we alles over. De straat heeft een uitstalling waar de pooiers en hoeren op de Wallen de neus voor op zouden halen. Voor hen veel te ordinair.

Gelukkig zijn deze tattoos in januari eenvoudig te verwijderen. Maar de decembermaand duurt wel lang met al die vrolijke lichtjes. Er komt een moment dat je klaar bent met de kerstjolijt. Daarom vieren wij eerste kerstdag traditioneel met The Godfather Trilogy. De opkomst en ondergang van de ijskoude maffia familie Corleone, zorgt voor balans op eerste kerstdag. Onze woonkamer is op 25 december een maffiahol te midden van de mierzoete kerstwereld. Zonder Michael Corleone geen kerst.

Hoogtepunt is de scene waarin Michael zich ontdoet van zijn oudere broer Fredo in deel II. Kerst is tenslotte een familiefeest. Buiten knipperen de kerststallen gezellig in de straat, maar binnen wordt Fredo in een klein bootje naar zijn ondergang gevaren. Michael kijkt zijn broer voor de laatste keer na. Even later zien we het beeld van Fredo die met een dom hoedje op zijn hoofd zit te vissen terwijl hij bidt: “Hail Mary, full of grace”. Dat is goed voor de vangst, zegt hij altijd. Of weet hij wat hem te wachten staat? Wij wel. Even later klinkt een schot. Fredo sleeps with the fishes. Zijn broer Micheal blijft eenzaam achter en onze kerst is compleet.

Het kan natuurlijk altijd beter in 2017. En er is nog een stukje vrij op onze gevel. Of anders op het dak. Misschien heeft er iemand een led verlichte knipperend afbeelding van een man met een raar hoedje in een bootje te koop? Wij houden ons aanbevolen!