Bedankt

Stijn van Weegberg 27 dec 2016

Kerstinkopen? Check. Alle cadeaus ingepakt? Check. Alle cadeaus ook daadwerkelijk meegenomen? Even in m’n tas kijken…check. Net nog een kwartier in de rij gestaan voor dat ene laatste cadeau? Ook dat: check. Het is zaterdagmiddag, de dag voor kerst, en ik zit op een bankje te wachten op de Intercity naar ‘thuisthuis’: naar mijn ouders. Door alle drukte van vandaag val ik bijna in slaap, zowel op het bankje als in de trein zelf.

Eenmaal op Utrecht Centraal moet ik weer even een kwartiertje wachten op de volgende trein, een Sprinter dit keer. Ik betrap mezelf erop dat ik nors kijk, alsof ik aan alle negatieve gebeurtenissen die de wereld in 2016 heeft meegemaakt tegelijkertijd denk, en dat zijn er nogal wat. Niet dat ik dit ook daadwerkelijk doe, ik ben simpelweg verzonken in gedachten en dan heb ik wel eens last van een ‘resting bitch face’, voor zover jongens dat kunnen hebben.

Gelukkig zijn er altijd mijn mede-treinreizigers: onbekenden, welke toch altijd weer een lach op mijn gezicht weten te toveren, al is het maar voor even. De oude vrouw die vriendelijk naar je lacht; het ene jochie dat vol enthousiasme met de machinist in gesprek gaat over treinen en alles wat er mee te maken heeft; de jonge vrouw die aan komt rennen met haar surfplank (terwijl het winter is!) en op het nippertje haar trein haalt. Stuk voor stuk bezorgen deze mensen mij een glimlach, allemaal in de tijdspanne van zo ongeveer één kwartier. Als je bedenkt dat ik in één jaar tijd gemiddeld vijf keer per week met de trein reis, heen én terug, zorgen al deze onbekenden voor aardig wat glimlachjes in zo’n jaar. Daarom wil ik je graag bedanken. Jij, die dit leest. Of het nu thuis achter je laptop is, op je mobiel terwijl je over straat loopt, lekker in de trein of waar dan ook: bedankt. Bedankt dat jullie het treinen in 2016 leuker hebben gemaakt, en ik hoop dat jullie hiermee doorgaan in het nieuwe jaar. Met alle negativiteit dit jaar is het belangrijk om aan de leuke dingen te blijven denken. Daarom denk ik dat ik namens (zo goed als) al mijn mede-treinreizigers spreek als ik zeg dat jullie de reis nét dat beetje draaglijker maken, iedere keer weer. Daarbij wil ik ook nog even zeggen: fijne feestdagen iedereen!